Strona głównaZdrowieJest to dieta alkaliczna, którą powinien stosować każdy pacjent z rakiem

Jest to dieta alkaliczna, którą powinien stosować każdy pacjent z rakiem

Zdrowy styl życia i dieta mają kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia, a jest to szczególnie ważne w przypadku zdiagnozowania niektórych chorób zagrażających życiu. Musisz jak najszybciej zmienić dietę, a w tym poście dowiesz się, jak to zrobić.

Według licznych badań rozwój chorób takich jak cukrzyca, zapalenie stawów i rak jest ściśle związany ze spożywaniem wysoko przetworzonej żywności.

Jak dieta alkaliczna zwalcza raka?

Dieta alkaliczna składa się z żywności alkalicznej i wyklucza wszystkie produkty kwaśne. Co więcej, niektórzy uważają, że z codziennej diety należy wycinać wszelkie produkty spożywcze, które prowadzą do kwaśnego środowiska.

Za tym stoi koncepcja, że ​​komórki rakowe nie mogą się rozwijać w środowisku alkalicznym, co kończy się ich śmiercią. Ponieważ spożywanie alkalicznych produktów spożywczych w naturalny sposób alkalizuje środowisko twojego organizmu, produkty te pomagają w eliminacji komórek rakowych.

Zapalenie jest jedną z głównych przyczyn raka i czy wiesz, że kwaśne pokarmy mogą powodować stany zapalne?

Bitwa przeciw stanom zapalnym

Proces zapalny u zdrowej osoby rozpoczyna się, gdy uszkodzona tkanka uwalnia substancje chemiczne. To powoduje, że białe krwinki wytwarzają substancje, które powodują podział komórek i pobudzają ich wzrost do odbudowy tkanki i naprawy uszkodzeń. Cały proces kończy się, gdy rana się zagoi.

Proces zapalny w przypadku przewlekłego stanu zapalnego rozpoczyna się, nawet jeśli nie ma obrażeń i może trwać dłużej niż jest to konieczne.

Przewlekłe zapalenie może być spowodowane nieprawidłowymi reakcjami na normalne tkanki, otyłością, infekcjami itp. Czasami może nawet prowadzić do raka i uszkodzenia DNA.

10 kroków w kierunku diety alkalicznej

Jesteśmy stale otoczeni kwaśnymi potrawami, które w rzeczywistości składają się na większość współczesnej zachodniej diety. Za pomocą następujących 10 kroków możesz znacznie uprościć ten proces.

1. Jedz więcej zielonych warzyw

Utajona kwasica to kwaśne pH spowodowane kwaśną dietą. To środowisko jest idealne dla dobrze prosperujących komórek rakowych, więc dieta alkaliczna pomoże przywrócić normalną równowagę pH i zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

Zaleca się spożywanie zielonych warzyw liściastych, takich jak kapusta, jarmuż, brokuły , por, fasola itp. Chociaż najlepszym sposobem ich spożywania jest surowa postać możesz również znaleźć inne sposoby ich przygotowania.

Zaleca się także spożywanie 2 do 3 owoców dziennie, aby obniżyć poziom kwasowości i utrzymać zrównoważony poziom pH.

2. Unikaj gotowania, smażenia w wysokiej temperaturze

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i heterocykliczne aminy (HCA) powstają, gdy mięso, takie jak wołowina, ryby, wieprzowina lub mięśnie gotuje się w wysokiej temperaturze. Substancje te są mutagenne, więc mogą uszkadzać DNA i powodować raka.

3. Wyeliminuj cukier

Komórki rakowe zużywają więcej cukru (glukozy) na jednostkę czasu niż zdrowe komórki. Również metabolizm cukru wytwarza kwas, który dodatkowo przyczynia się do postępu raka.

Wysokie spożycie cukru powoduje insulinooporność, ponieważ powoduje dalszy nacisk na trzustkę w celu wytworzenia insuliny. To z kolei jest silnie związane z proliferacją raka. Powinieneś także unikać syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy ze względu na rakotwórczą rtęć w nim zawartą.

4. Wyeliminuj gluten

Kleiste ziarna, takie jak żyto, orkisz i pszenica, powodują stany zapalne. Co więcej, pszenica obfituje w prozapalne pestycydy. Dlatego należy unikać wypieków, takich jak ciastka, chleb, babeczki, krakersy, makarony, płatki zbożowe itp., Aby zastosować dietę przeciwnowotworową.

5. Przestań jeść nabiał

Jednym z głównych pokarmów powodujących raka jest nabiał  odkrów, jak stwierdził prof. Dr Colin Campbell, Uniwersytet Cornell. Kazeina białkowa, często dodawana do mleka w proszku, stosowana do produkcji jogurtu i sera powoduje stany zapalne i niszczenie kości.

6. Stosuj oleje zdrowe dla serca

Przestań jeść przetworzoną kukurydzę, olej słonecznikowy i margarynę. Komunikacja neuronów wymaga tłuszczu. Neurony działają jako pomost dla impulsów elektrycznych do przemieszczania się z jednego miejsca do drugiego w obrębie układu nerwowego.

Ta komunikacja jest niezbędna do codziennego przetrwania. Tego zadania nie mogą jednak wykonywać uwodornione tłuszcze.

Po wchłonięciu uniemożliwiają działanie komórek, a te nieefektywne komórki zakłócają przejście impulsów elektrycznych, tworząc w ten sposób elektryczne martwe punkty w ciele.

W rezultacie te części twojego ciała nie otrzymają ważnych wiadomości od neuronów, zwiększa to ryzyko raka, ponieważ komórki rakowe nie reagują na te wiadomości, wpływając na inne komórki.

Zawsze wybieraj organiczne i tłoczone na zimno oleje, takie jak olej awokado, oliwa z oliwek i olej kokosowy, ponieważ mają właściwości przeciwzapalne i pomagają w komunikacji neuronów w układzie neuronalnym.

7. Zmień nawyki picia

Woda powinna być twoją pierwszą opcją, jeśli chodzi o napoje. Unikaj piwa, napojów gazowanych i soków kupowanych w sklepach, ponieważ zawierają konserwanty, cukier i dodatki kolorowe.

Oprócz wody możesz pić domowej roboty herbatę ziołową, sok warzywny i zieloną herbatę. Powinieneś również ograniczyć ilość kofeiny.

8. Unikaj spożycia soli (sodu)

Przyjmowanie soli zwiększa ryzyko raka, zwłaszcza raka żołądka. Według statystyk 12 gramów soli dziennie wystarczy, aby podwoić szanse na raka żołądka.

Ponieważ większość spożywanej przez nas soli pochodzi z pakowanej i przetworzonej żywności, takiej jak przetworzone mięso, sosy, zupy i kostki rosołowe, powinieneś spróbować je ograniczyć lub całkowicie ich uniknąć.

9. Zwiększ spożycie błonnika

Okazało się, że błonnik pokarmowy jest silnym lekiem na raka. Możesz go zdobyć tylko poprzez spożywanie pokarmów roślinnych. Według badań wysoki poziom błonnika zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

10. Zmniejsz stosowanie antybiotyków

Stephen H. Taplin przeprowadził badanie, badając związek między nadużywaniem antybiotyków, a ryzykiem raka u kobiet. Wyniki pokazały, że przyjmowanie od 1 do 25 antybiotyków w ciągu 17 lat zwiększa ryzyko raka piersi o 1,5 raza w przeciwieństwie do kobiet, które nie brały antybiotyków. Dlatego należy zachować ostrożność podczas przyjmowania tych leków i brać je tylko w razie potrzeby.

Zobacz Też: