Kapusta – sekretna broń walcząca z otyłością, rakiem i chorobami serca

Jak każda sfermentowana żywność, kapusta kwaszona ma zaskakująco silne korzyści dla zdrowia i może pozostać świeża przez dłuższy okres czasu.

Korzyści zdrowotne wynikające z kiszonej kapusty:

-Trawienie: Kiszona kapusta jest dobrym źródłem błonnika, co jest bardzo ważne dla zdrowia naszego układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom, poprawia funkcję przewodu pokarmowego i zapobiega wzdęciom. Regularna konsumpcja kapusty blokuje rozwój poważnych chorób, takich jak nowotwory jelita grubego i żołądka.

-Zwiększa poziom energii: Dzięki wysokiej zawartości żelaza, żywność ta zwiększa energię, pobudza krążenie i metabolizm. Zapobiega anemii oraz zwalcza bóle głowy i zmęczenie.

-Silniejszy układ odpornościowy: Kiszona kapusta jest bogata w witaminę C, która jest jednym z największych obrońców naszego układu odpornościowego. Wysoki poziom witaminy C pomaga w regeneracji komórek, produkcji białych krwinek i kolagenu (istotnym elementem dla każdego narządu).

-Silniejsze kości: Kiszona kapusta jest bogata w witaminę K, która wzmacnia kości, pomagając w produkcji białka, które reguluje mineralizację kości. Witamina K jest pomocna w zapobieganiu osteoporozie.

-Usuwanie zapalenia: Kapusta zawiera przeciwutleniacze, które są znane jako środki przeciwzapalne. Regularna konsumpcja kapusty łagodzi ból w stanie zapalnym  danej części naszego ciała.

-Ochrona przed rakiem: Według niektórych badań silne przeciwutleniacze zawarte w kapuscie są zdolne do niszczenia wolnych rodników, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju komórek rakowych.

-Polepsza stan zdrowia serca: Ze względu na wysokie stężenie błonnika, kapusta kiszona jest bardzo korzystna dla zdrowia naszego serca. Błonnik odpowiada z  poziom cholesterolu w tętnicach, co jest bardzo ważne w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.

-Polepsza wzrok i zdrowie skóry: Witamina A jest bardzo korzystna dla naszych oczu i skóry. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy A. Witamina ta zmniejsza zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy, a także zmniejsza zaczerwienienie i zmarszczki.

Pamiętaj, że najlepiej jest spożywać kapustę przygotowaną w domowym zaciszu z naturalnych składników. Ponieważ ta kupiona w sklepie czy też warzywniaku często zawiera konserwanty, które mogą powodować alergie lub inne skutki uboczne.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Woda Sassy – najskuteczniejszy napój na utratę zbędnych kilogramów

Walka z otyłością jest bardzo popularna wśród wielu kobiet, które chcą schudnąć. Jednak wiele diet ma tylko krótkoterminowe rezultaty.Dlatego wielu dietetyków uważa, że ​​konieczne jest...

Lekarze są w szoku, ten przepis odnawia stawy i zapobiega zapaleniu

Nieprawidłowa postawa ciała jest główną przyczyną problemów i bólu w stawach, nogach i plecach. Takie problemy mogą spowodować jeszcze więcej komplikacji, więc muszą być...

Sprawdź czy masz literę „M” i co to oznacza

Wiele osób mówi teraz, że linie na dłoni mogą wiele powiedzieć o osobowości osoby. Ludzie twierdzą również, że jeśli dana osoba ma M na dłoni...

Jak przygotować cynamonową herbatę, która pomoże szybko schudnąć

Jak dobrze wiemy idealna dieta w celu szybkiego zrzucenia zbędnych kilogramów nie istnieje, ale jeśli jest coś co zbliża ją do doskonałości to herbata cynamonowa.Cynamon to...

Naturlany preparat, który sprawi, że ​​Twoje włosy będą rosnąć jak szalone

Dla większości ludzi czy to mężczyzn, czy kobiet piękne, zdrowe włosy są czymś na co każdy zwraca uwagę. Obecnie na rynku istnieje wiele różnych metod...

Pragniesz mieć każdego dnia czystą i pachnącą świeżością toaletę?

Jest to bardzo prosty sposób, żeby nasza muszla klozetowa każdego dnia była czysta i wyłaniał się z niej świeży, przyjemny zapach.Możesz samemu w...

Pozbądź się zaskórników za pomocą szczoteczki do zębów i tego składnika

Te nieciekawe czarne plamy, które często pojawiają się na nosie, policzkach i podbródku inaczej zwane zaskórnikami są jedynie zatkanymi gruczołami łojowymi. Są czarne, ponieważ...

113-letni mężczyzna ujawnia tajemnicę długowieczności. 5 pokarmy, które spożywa każdego dnia!

Czy możesz uwierzyć, że mężczyzna na zdjęciu ma 113 lat? Z pewnością nie dałabyś mu 100, nie mówiąc już o 113.Wygląda na żywego i młodego,...

Sól I olej: mieszanka lecznicza usuwająca ból stawów i kości

Wiele osób cierpi na zapalenie kości co ma poważne konsekwencje zdrowotne, ale nie jest niemożliwe do wyleczenia. Poniższy przepis gwarantuje pozbycie się bólu i...

10 naturalnych antybiotyków, które zwalczają infekcje.

Nasz świat jest bogaty w nieograniczone źródła leków, które mogą leczyć wiele chorób w całkowicie naturalny sposób, bez żadnych negatywnych skutków. Jednak dlaczego ludzie używają...