ZdrowieKaszel i katar: irytujące objawy przeziębienia zniweczy zwykłe żółtko

Kaszel i katar: irytujące objawy przeziębienia zniweczy zwykłe żółtko

Jeśli dokucza Ci przeziębienie i kaszel i chcesz sięgnąć po medycynę naturalną, na myśl przyjdzie Ci miód, cytryna lub imbir. Jednak żółtko jaja może również pomóc.

Przeziębienie ze wszystkimi dokuczliwymi objawami dotyka niemal każdego człowieka przynajmniej raz od jesieni do wiosny. Wiele osób obecnie wraca do leczenia naturalnego, które jest nie tylko tańsze, ale także smaczniejsze i pozbawione skutków ubocznych związanych ze stosowaniem leków. Jeśli chodzi o choroby układu oddechowego, natura ma w zanadrzu całkiem przyzwoity arsenał – od miodu po miętę przez tymianek po żółtko jaja.

Jajka chronią przed przeziębieniami, są też dobre dla serca i oczu

Jak potwierdzają liczne badania naukowe, jajka są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Korzystnie wpływają na serce i oczy, zwiększają poziom cholesterolu HDL (dobrego) i obniżają poziom trójglicerydów. Dietetyk Imashi Fernando wyjaśnia, że ​​żółtka jaj są pełne składników odżywczych, które wzmacniają odporność. Zawierają witaminę D i białka, które zwiększą Twoją odporność na przeziębienia i kaszel. Witamina A, witamina B12 i selen są z kolei kluczem do zdrowego i silnego układu odpornościowego.

Mleko korzystnie wpływa na odporność i kości

Zazwyczaj wspominaliśmy o mleku w związku z jego pozytywnym wpływem na zdrowie kości i jakość snu. Jednak to nie jedyne korzyści, jakie zapewnia. Według ekspertów mleko bardzo pozytywnie wpływa także na układ odpornościowy . Dzieje się tak głównie za sprawą wysokiej zawartości cynku, witamin A i D oraz białek. Oprócz tego korzystnie wpływa na serce i przewód pokarmowy, poprawia kondycję włosów i skóry oraz korzystnie wpływa na stan emocjonalny i nastrój.

Syrop jajeczny na kaszel

O Naturalnych środkach na kaszel wspominaliśmy już niezliczoną ilość razy. Zdecydowana większość z nich zawiera miód, być może także cytrynę, imbir lub tymianek. Dlatego dzisiejszy przepis różni się nieco od poprzednich. Jego podstawą są żółtka jaj i mleko, z powodów wymienionych powyżej.

Kolejnym niezbędnym składnikiem jest miód, który jak już wielokrotnie pisaliśmy odgrywa bardzo ważną rolę w leczeniu kaszlu. Według badań naukowych jest równie skuteczny jak powszechnie sprzedawane leki na kaszel.

Tak więc do syropu będziesz potrzebować:

  • szklanka mleka
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • 1 ubite żółtko
  • ¼ łyżeczki sody

Procedura przygotowania jest bardzo prosta. Podgrzej mleko (ale nie gotuj, powinno wystarczyć do wypicia), dodaj łyżkę masła i miodu. Dokładnie wymieszaj a gdy wszystko się rozpuści dodaj ubite żółtko i sodę oczyszczoną. Zawsze przygotowuj świeży napój i pij w razie potrzeby.