Ile razy to słyszeliśmy o korzyściach zdrowotnych wynikających z jedzenia jogurtu? Spożywanie go to idealne rozwiązanie dla naszego systemu trawiennego oraz poprawy flory jelit.
Ale czy wiedzieliście, że jest jeszcze jeden produkt, który ma jeszcze większe korzyści dla naszego zdrowia, a nazywa się kefir.
Jego nazwa pochodzi od tureckiego słowa „keif”, co oznacza „dobre samopoczucie”.
Wielkie zalety spożywania kefiru
Kefir można wytworzyć z użyciem prawie każdego źródła mleka. Możesz używać mleka krowiego, a nawet koziego lub owczego, jak również wszelkich roślinnych źródeł mleka, takich jak mleko sojowe lub kokosowe.
Oprócz mleka do wytworzenia kefiru potrzebne są grzybki, tzw.”ziarna kefirowe” (zaprezentowane na zdjęciu). Można go też kupić w większości sklepów spożywczych.
Zapewnia doskonałą odporność
Kefir ma wiele składników odżywczych, takich jak biotynę, które pobudzają układ immunologiczny do ochrony przed obcymi czynnikami. Zawiera duże ilości probiotyków, dobre bakterie odpowiedzialne za walkę ze złymi bakteriami.
Wspieranie układu pokarmowego
Jest świetny do utrzymania równowagi w układzie pokarmowym. Jak wspomniano powyżej, kefir jest silnym źródłem probiotyków, co z kolei pomaga zwalczać większość chorób układu trawiennego, takich jak IBS, wrzody. Jest również pomocny w regulowaniu naszego trawienia.
Wzmacnia kości
Kefir to świetny obrońca przeciwko osteoporozie, ponieważ jest doskonałym dostawcą wapnia.Może dostarczyć naszemu organizmowi duże ilości wapnia, które jest niezbędne do utrzymania zdrowia kości.
Ponadto zawiera związek, który jest niezbędny do wchłaniania wapnia, a tym samym do zatrzymywania degeneracji kości. Jest to również wspaniałe źródło witaminy K, która ma wpływ na zdrowie kości, wchłanianie składników odżywczych i gęstość.
Chroni nas przed rakiem
Kefir dołączył do listy produktów spożywczych, które opóźniają rozwój komórek nowotworowych, a dokładniej zwalcza komórki raka żołądka. Obecność probiotyków pomaga utrzymać równowagę między zdrowymi komórkami a mechanizmami naszego organizmu w celu powstrzymania wzrostu tkanki rakotwórczej.
Uwalnia od nietolerancji laktozy
Kefir pomaga złamać tą barierę, co umożliwia pacjentom rozważenie w pewnym momencie spożywanie mleka. Kefir dostarcza również składników odżywczych i dobre bakterie, których organizm potrzebuje.