Nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon gryp, przeziębień i tym podobnych dolegliwości. Twój organizm będzie zatem potrzebował solidnej dawki witamin.
Można je uzyskać z jesiennych jagód rokitnika. Owoce rokitnika można wykorzystać do wszystkiego. Można z nich przygotować doskonałe marmolady, oleje, wszelkiego rodzaju herbaty.
Według naukowców oprócz doskonałego smaku zawierają mnóstwo witamin, zwłaszcza witaminy C. Krótko mówiąc, rokitnik stanie się niezastąpiony dla Twojego układu odpornościowego. To eksplozja zdrowia dla Twojego organizmu.
Uprawa to pestka, a zbiór to koszmar
Jednak zdobycie własnego krzewu z tymi owocami jest sprawą nieco bardziej skomplikowaną. Jest bardziej wymagający w uprawie, gdyż potrzebuje zarówno sadzonek męskich, jak i żeńskich.
Radzenie sobie z cierniami również nie będzie bułką z masłem, ale zobaczysz, że ciężka praca, cierpliwość i troska przyniosą efekty.
Gdy wykiełkują soczyste owoce, możesz je przetwarzać na różne sposoby. Najlepszą radą jest zamrożenie. Może się zdarzyć, że jeśli je ściśniesz podczas zbioru, pękną. Są miękkie i sok łatwo z nich wypływa.
Bomba witaminowa
Rokitnik jest pełen witaminy C. Jest świetny na grypę i zimne pory roku i ogólnie pomaga układowi odpornościowemu.
Jagody zawierają także witaminę A, która regeneruje rogówkę, wzmacnia wzrok i prawidłowy rozwój komórek śluzowych. Rokitnik to także wspaniały naturalny środek na uzupełnienie energii, uwolni Cię od jesiennego zmęczenia.
Czysta Skóra
Witaminy zawarte w rokitniku pomagają nie tylko na przeziębienia. Wzmacniają zdrowie skóry i zapobiegają różnym chorobom skóry. Dzięki temu będziesz mieć skórę pozbawioną trądziku, a nawet mocne i zdrowe włosy.
Zdrowe serce
Owoce rokitnika wspomagają także pracę serca i układu krążenia. Jego nasiona są źródłem oleju bogatego we flawonoidy i kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.