ZdrowieJak kontrolować cukrzycę za pomocą tych 11 produktów spożywczych

Jak kontrolować cukrzycę za pomocą tych 11 produktów spożywczych

Jeśli cierpisz na cukrzycę wybór jedzenia każdego dnia może być prawdziwym wyzwaniem. Chociaż istnieje wiele pysznych potraw, wiele z nich nie nadaje się do twojego stanu.

Jeśli wybierzesz odpowiedni pokarm, możesz kontrolować poziom cukru we krwi, a tym samym zapobiegać powikłaniom cukrzycy.

Walczysz i kontrolujesz swoją cukrzycę po prostu za pomocą spożywanego jedzenia.

Te 11 produktów spożywczych pomoże Ci walczyć z cukrzycą i zapobiegać jej powikłaniom:

1. Jarmuż

Jarmuż jest jedną z najzdrowszych i najbardziej pożywnych zieleni. Jest bogaty w luteinę, ważny karotenoid, który jest wyjątkowo dobry dla oczu.

Ta właściwość jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ mogą wystąpić problemy z oczami jako powikłania choroby. Jarmuż jest również bogaty w błonnik, żelazo, witaminy B, witaminę C i wapń.

2. Orzechy

Orzechy są znane ze swoich niezliczonych korzyści i oferują wiele składników odżywczych dla twojego ciała. Mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, szczególnie w cukrzycy typu 2. Uelastyczniają ściany tętnic, zapobiegając w ten sposób powstawaniu zakrzepów krwi.

3. Czekolada

Ciemna czekolada poprawia wrażliwość na insulinę i pomaga w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Ponadto ciemna czekolada znacznie obniża ciśnienie krwi, obniża zły cholesterol i poprawia funkcję naczyń krwionośnych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić, ponieważ obfituje w kalorie i tłuszcze.

4. Fasola

Jest idealnym składnikiem do sałatek, zup i wielu innych potraw. Oferują wiele składników odżywczych i zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy. Są wypełnione błonnikiem, który spowalnia uwalnianie glukozy do krwioobiegu. Pozwoli to uniknąć skoków cukru we krwi i zmniejszyć poczucie głodu.

5. Jagody

Te słodkie i pożywne jagody obfitują w wysoki poziom błonnika, który zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i cukrzycy. Są bogate w antocyjany, specyficzne przeciwutleniacze, które według ostatnich badań zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.

6. Jęczmień

Jęczmień jest jednym z najzdrowszych ziaren zbóż, które można znaleźć w chlebie i niektórych potrawach. Może zrównoważyć poziom cukru we krwi i dłużej utrzymywać sytość. Ponadto jęczmień zawiera niewielką ilość wapnia.

7. Łosoś

Łosoś jest ważnym źródłem witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 i zdrowych tłuszczów, które obniżają ryzyko chorób serca, zmniejszają stany zapalne, kształtują talię i poprawiają odporność na insulinę.

8. Nabiał

Produkty mleczne obfitują w witaminę D i wapń, ważne połączenie w leczeniu cukrzycy.

9. Owies

Nic nie da ci siły i energii jak miska płatków owsianych. Owies jest bogaty w błonnik, który może obniżyć zły cholesterol i poprawić insulinooporność.

10. Pomarańcze

Według wielu badań osoby cierpiące na cukrzycę mają niski poziom witaminy C w organizmie. Więc upewnij się, że jesz więcej pomarańczy i otrzymujesz najwięcej witaminy C.

11. Fasola sojowa

Soja jest nasycona wysokiej jakości białkiem, które zawiera niski poziom cholesterolu i tłuszczów nasyconych.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze