Jak kontrolować cukrzycę za pomocą tych 11 produktów spożywczych

Jeśli cierpisz na cukrzycę wybór jedzenia każdego dnia może być prawdziwym wyzwaniem. Chociaż istnieje wiele pysznych potraw, wiele z nich nie nadaje się do twojego stanu.

Jeśli wybierzesz odpowiedni pokarm, możesz kontrolować poziom cukru we krwi, a tym samym zapobiegać powikłaniom cukrzycy.

Walczysz i kontrolujesz swoją cukrzycę po prostu za pomocą spożywanego jedzenia.

Te 11 produktów spożywczych pomoże Ci walczyć z cukrzycą i zapobiegać jej powikłaniom:

1. Jarmuż

Jarmuż jest jedną z najzdrowszych i najbardziej pożywnych zieleni. Jest bogaty w luteinę, ważny karotenoid, który jest wyjątkowo dobry dla oczu.

Ta właściwość jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ mogą wystąpić problemy z oczami jako powikłania choroby. Jarmuż jest również bogaty w błonnik, żelazo, witaminy B, witaminę C i wapń.

2. Orzechy

Orzechy są znane ze swoich niezliczonych korzyści i oferują wiele składników odżywczych dla twojego ciała. Mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, szczególnie w cukrzycy typu 2. Uelastyczniają ściany tętnic, zapobiegając w ten sposób powstawaniu zakrzepów krwi.

3. Czekolada

Ciemna czekolada poprawia wrażliwość na insulinę i pomaga w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Ponadto ciemna czekolada znacznie obniża ciśnienie krwi, obniża zły cholesterol i poprawia funkcję naczyń krwionośnych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić, ponieważ obfituje w kalorie i tłuszcze.

4. Fasola

Jest idealnym składnikiem do sałatek, zup i wielu innych potraw. Oferują wiele składników odżywczych i zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy. Są wypełnione błonnikiem, który spowalnia uwalnianie glukozy do krwioobiegu. Pozwoli to uniknąć skoków cukru we krwi i zmniejszyć poczucie głodu.

5. Jagody

Te słodkie i pożywne jagody obfitują w wysoki poziom błonnika, który zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i cukrzycy. Są bogate w antocyjany, specyficzne przeciwutleniacze, które według ostatnich badań zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.

6. Jęczmień

Jęczmień jest jednym z najzdrowszych ziaren zbóż, które można znaleźć w chlebie i niektórych potrawach. Może zrównoważyć poziom cukru we krwi i dłużej utrzymywać sytość. Ponadto jęczmień zawiera niewielką ilość wapnia.

7. Łosoś

Łosoś jest ważnym źródłem witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 i zdrowych tłuszczów, które obniżają ryzyko chorób serca, zmniejszają stany zapalne, kształtują talię i poprawiają odporność na insulinę.

8. Nabiał

Produkty mleczne obfitują w witaminę D i wapń, ważne połączenie w leczeniu cukrzycy.

9. Owies

Nic nie da ci siły i energii jak miska płatków owsianych. Owies jest bogaty w błonnik, który może obniżyć zły cholesterol i poprawić insulinooporność.

10. Pomarańcze

Według wielu badań osoby cierpiące na cukrzycę mają niski poziom witaminy C w organizmie. Więc upewnij się, że jesz więcej pomarańczy i otrzymujesz najwięcej witaminy C.

11. Fasola sojowa

Soja jest nasycona wysokiej jakości białkiem, które zawiera niski poziom cholesterolu i tłuszczów nasyconych.