Strona głównaZdrowieKorzyści z czarnego bzu w leczeniu wirusów, przeziębienia, alergii i grypy

Korzyści z czarnego bzu w leczeniu wirusów, przeziębienia, alergii i grypy

Czarny bez to starożytny środek znany ze swoich właściwości przeciwwirusowych i zdolności do wspierania odporności organizmu.

[toc]

Ale czy jest jakaś prawda w tych twierdzeniach? Omawiamy zalety i wady tego dobrze znanego zioła oraz łatwe sposoby włączenia go do codziennej diety.

[quads id=8]

Bez czarny to Sambucus nigra, zwany także bzem europejskim, jest pięknym drzewem pochodzącym z Europy. Na szczęście to cenne drzewo rozwija się w klimatach na całym świecie.

Ta mała jagoda o głębokim odcieniu była używana w medycynie od czasów starożytnych Egipcjan. Dziś jego potężna reputacja lecznicza jest znana na całym świecie. Bez czarny najczęściej stosuje się jako domowy środek przeciwwirusowy na objawy przeziębienia i grypy oraz jako ogólny tonik wzmacniający odporność.

Cierpkie jagody rosną w dużych gronach i muszą zostać ugotowane, zanim będą bezpieczne do spożycia (surowe jagody, liście i kora są trujące). Z czarnego bzu wyrabia się pyszny syrop, sok, herbatę, dżemy, a nawet wino z czarnego bzu.

[quads id=10]

Jakie są zalety czarnego bzu?

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy

Bz jest pełen składników odżywczych. Jak wskazuje głęboki pigment, owoce bzu czarnego są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, które mogą chronić przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Są szczególnie bogate w flawonole, kwercetynę, kemferol i izoramnetynę.

Kwercetyna może pomóc zmniejszyć objawy zapalenia i alergii, zwalczać raka, chronić przed zwyrodnieniowymi zaburzeniami mózgu i obniżać wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie), a także inne imponujące korzyści.

[quads id=9]

Kaempferol ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Pomaga zapobiegać adhezji komórek i utrzymywać integralność bariery, z których oba są kluczowe dla odporności na infekcje.

Zmniejsza objawy przeziębienia i grypy

Czarny bez ma wiele dowodów na zmniejszenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak grypa.

Wspiera system odpornościowy

[quads id=5]

Nie powinno dziwić, że czarny bez zapewnia wsparcie immunologiczne. Badania wykazały, że czarny bez wspomaga funkcje odpornościowe poprzez zwiększenie liczby białych krwinek. Może pomóc w walce ze szkodliwymi bakteriami i przeszkadza w replikacji wirusa, a także okazał się skuteczny w problemach z oddychaniem, takich jak zapalenie zatok i zapalenie oskrzeli. Oprócz tych działań przeciwwirusowych, czarny bez może pomóc w walce z rakiem , zmniejszając inicjację i promowanie wzrostu komórek rakowych.

Bezpieczeństwo

[quads id=4]

Czarny bez jest bezpiecznie używany od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Odpowiednio przygotowany czarny bez ma fantastyczne wyniki w zakresie bezpieczeństwa. Chociaż jest na tyle bezpieczny i delikatny, że można go stosować codziennie, dowody na poparcie codziennej suplementacji czarnym bzem są ograniczone. Najsilniejsze dowody przemawiają za przyjmowaniem czarnego bzu tylko przy pierwszych oznakach choroby.


Jakie są niebezpieczeństwa bzu czarnego?

Bez czarny należy ugotować, aby można go było bezpiecznie spożywać. Jagody zawierają cyjanogenne glikozydy, które tworzą cyjanowodór w jelitach. Bez gotowania czarny bez może powodować problemy żołądkowe, a w skrajnych przypadkach nawet zatrucie cyjankami. Gotowaniea powoduje parowanie tych związków, dzięki czemu owoce czarnego bzu są bezpieczne do spożycia.

[quads id=3]

U niektórych osób z nadpobudliwym układem odpornościowym bez czarnyo może nasilać objawy. Jego zdolność do wspierania i stymulowania układu odpornościowego może być problematyczna dla już nadaktywnego układu odpornościowego.

Jeśli masz chorobę autoimmunologiczną lub chorobę zapalną, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed użyciem i ostrożne stosowanie czarnego bzu, dopóki nie wiesz, jak na tniego zareagujesz.


Jak używać czarnego bzu

Czarny bez jest zaskakująco wszechstronny. Istnieje wiele smacznych sposobów na włączenie tych jagód do codziennej rutyny. Rozważ niektóre z tych sposobów:

  • Herbata:  z bzu czarnego to wspaniała, kojąca herbata i jest bardzo łatwa do zrobienia. Najbardziej podstawowym składem jest po prostu woda, suszone jagody i trochę surowego miodu (opcjonalnie).
  • Dżem:  Jak w przypadku każdej jagody, czarny bez stanowi pyszny składnik na dżem lub galaretkę.
  • Syrop:  to prawdopodobnie najpopularniejszy sposób przyjmowania czarnego bzu. Kliknij tutaj i sprawdź ten naturalny przepis na syrop

Chroniąc przed chorobą, czarny bez należy przyjmować przy pierwszych oznakach choroby. Można go przyjmować kilka razy dziennie przez krótki czas, aż objawy zaczną znikać.

[quads id=7]

Podsumowanie

Czarny bez to skuteczny naturalny środek o silnym działaniu przeciwwirusowym, zwłaszcza na skrócenie czasu trwania przeziębienia i grypy. Jest bezpieczny i delikatny, co czyni go doskonałym środkiem wspomagającym odporność i można go łatwo przygotować w domu na wiele smacznych sposobów.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.