Czosnek jest powszechnie stosowany w celu nadania smaku wielu potrawom spożywczym, ale ma również imponujące korzyści zdrowotne. Kluczowym związkiem leczniczym w czosnku jest allicyna, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające.
Ponadto czosnek jest pełen witamin i składników odżywczych. Obejmują witaminy B1, B6, C, a także wapń, mangan, miedź, selen i wiele innych.
[quads id=8]
Czosnek spożywany każdego dnia może pomóc ci chronić, a także poprawić zdrowie. Aby czerpać najwięcej korzyści zdrowotnych z czosnku, zjedz go w stanie surowym.
Gotowany czosnek traci znaczną ilość właściwości leczniczych. Dodatkowo, aby zwiększyć jego skuteczność naturalnego antybiotyku, zjedz czosnek na czczo.
[quads id=10]
1. Poprawia zdrowie serca
Czosnek jest doskonałym pożywieniem dla zdrowia serca. Pomaga poprawić krążenie krwi, obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca. Pomaga spowolnić rozwój miażdżycy lub stwardnienie tętnic, co zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.
[quads id=9]
- Aby poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zapobiegać chorobom serca, codziennie rano zjedz 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku.
- Możesz również spożywać go w formie suplementu po konsultacji z lekarzem. Stwierdzono, że dzienna dawka 900 mg sproszkowanego czosnku jest skutecznym rozwiązaniem.
2. Kontroluje nadciśnienie
Badania wykazały, że czosnek zmniejsza również wysokie ciśnienie krwi, zwłaszcza skurczowe ciśnienie krwi. Czosnek rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając płynność przepływu krwi.
[quads id=5]
Osoby z wysokim ciśnieniem krwi muszą jeść kilka surowych ząbków czosnku codziennie na pusty żołądek. Jeśli nie lubisz zapachu, smaku czosnku, wypij szklankę mleka po zjedzeniu go. Możesz też brać suplementy czosnkowe.
3. Redukuje ból stawów
Wykazano, że czosnek zmniejsza ból i inne objawy u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów . Jego właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne pomagają zmniejszyć stan zapalny związany z różnymi postaciami zapalenia stawów. Zawiera również związek zwany disiarczkiem diallilowym, który pomaga ograniczyć enzymy uszkadzające chrząstki.
[quads id=4]
Aby złagodzić ból w stanach zapalnych i bóle stawów z powodu zapalenia stawów, należy włączyć czosnek do regularnej diety. Najlepiej spożywać go na pusty żołądek.
4. Wzmacnia odporność
Czosnek jest zaskakująco dobrym źródłem witamin C, B6 i minerałów selenowych i manganowych – wszystko to wzmacnia układ odpornościowy. Poprawia również wchłanianie minerałów.
[quads id=3]
Ponadto czosnek ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, które wzmacniają mechanizm obronny organizmu i zwalczają infekcje.
5. Leczy kaszel i przeziębienie
Czosnek działa jak antybiotyk i ma właściwości przeciwwirusowe, które sprawiają, że czosnek jest wspaniałym lekiem na kaszel i przeziębienie. Może również zmniejszyć ciężkość infekcji górnych dróg oddechowych.
Plus czosnek jest także bardzo korzystny w leczeniu różnych chorób układu oddechowego, takich jak astma i zapalenie oskrzeli. Promuje również odkrztuszanie flegmy w przypadku kaszlu, co czyni go niezastąpionym rozwiązaniem dla osób z chronicznym zapaleniem oskrzeli.
[quads id=7]
Czosnek może być stosowany regularnie, aby zmniejszyć częstotliwość infekcji górnych dróg oddechowych.
6. Zwalcza infekcje grzybicze
Czosnek ma silne właściwości przeciwgrzybicze, które pomagają zwalczać infekcje grzybicze powodując grzybicę.
- Zastosuj żel czosnkowy lub olej na dotkniętych obszarach skóry. W przypadku pleśniawki doustnej należy żuć ząbek czosnku.
- Włącz do diety świeży, surowy czosnek.
7. Zwalcza alergie
Czosnek ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, które pomagają organizmowi zwalczać różne rodzaje alergii. Wykazano również, że zmniejsza zapalenie dróg oddechowych z powodu alergicznego nieżytu nosa.
Zaleca się, aby osoby cierpiące na alergie przyjmowały codzienny dodatek czosnku w okresie alergii . Zastosowanie mielonego czosnku jest dobrym rozwiązaniem dla szybkiej ulgi w swędzeniu spowodowanym wysypką, ukąszeniami lub innymi rodzajami alergii.
8. Leczy ból zęba
Czosnek jest również skuteczny w zmniejszaniu bólu zęba, dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwbólowym. Wystarczy umieścić trochę czosnku lub kawałek zmiażdżonego czosnku bezpośrednio na dotkniętym zębie i otaczającym go dziąśle, aby uzyskać natychmiastową ulgę. Należy pamiętać, że czosnek może podrażniać dziąsła.
9. Trawienie pokarmów
Czosnek reguluje funkcjonowanie żołądka w celu wspomagania trawienia. Pobudza błony śluzowe żołądka do produkcji soków żołądkowych wspomagających trawienie.
Czosnek także wspomaga wątrobę, aby usunąć toksyny z organizmu, jednocześnie chroniąc wątrobę przed uszkodzeniem. Nie należy spożywać czosnku w nadmiarze, ponieważ może podrażniać przewód pokarmowy i powodować zgagę.
10. Hamuje raka
Czosnek pomaga zapobiegać rakowi, w szczególności układu trawiennego i płuc, jednocześnie zapobiegając powiększaniu się niektórych guzów i zmniejszając rozmiar niektórych nowotworów. Obecność allilowych związków siarki w czosnku może spowolnić postęp wzrostu komórek rakowych.
Regularne spożywanie czosnku jest ważne dla osób, które mają/miały w rodzinie osoby, które zachorowały na raka, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na tą chorobę. Suplementy czosnku nie wydają się być tak skuteczne w ochronie przed rakiem jak czosnek surowy czy gotowany.
Ostrzeżenie
- Czosnek może powodować działania niepożądane, takie jak wzdęcia, gazy, rozstrój żołądka, nieświeży oddech. Jeśli masz problemy z żołądkiem lub trawieniem, używaj czosnku ostrożnie.
- Działa jak rozcieńczalnik krwi i może zakłócać leki rozrzedzające krew.
- Może blokować niektóre leki przeciw HIV.