Kurkuma jest bardzo popularnym ziołem. Często określana jako „Królowa przypraw”, jej główne cechy to zapach przypominający pieprz, ostry smak i złoty kolor. Ludzie na całym świecie używają tego zioła do gotowania.
Według Journal of American Chemical Society kurkuma zawiera szeroki zakres właściwości przeciwutleniających, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwnowotworowych, antymutagennych i przeciwzapalnych.
Zawiera wiele zdrowych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, niacyna, witamina C, witamina E, witamina K, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez i cynk.
Ze względu na wszystkie te czynniki kurkuma jest często stosowana w leczeniu wielu różnych problemów zdrowotnych.
Oto 10 korzyści zdrowotnych kurkumy.
1. Zapobiega rakowi
Kurkuma może pomóc w zapobieganiu rakowi gruczołu krokowego, powstrzymaniu wzrostu istniejącego raka prostaty, a nawet zniszczeniu komórek rakowych. Wielu badaczy odkryło, że składniki aktywne kurkumy sprawiają, że jest jednym z najlepszych protektorów przeciwko nowotworom indukowanym promieniowaniem. Ma także działanie zapobiegawcze przeciwko komórkom nowotworowym, takim jak białaczka limfocytów T, rak jelita grubego i rak sutka.
2. Zwalcza artretyzm
Właściwości przeciwzapalne w kurkumie są świetne w leczeniu zarówno choroby zwyrodnieniowej stawów jak i reumatoidalnego zapalenia stawów . Ponadto właściwości przeciwutleniające kurkumy niszczą wolne rodniki w organizmie, które uszkadzają komórki organizmu. Stwierdzono, że osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów, które regularnie przyjmują kurkumę odczuwają ulgę od umiarkowanych do łagodnych bólów stawów.
3. Kontroluje cukrzycę
Kurkuma może być stosowana w leczeniu cukrzycy, pomaga w kontroli poziomu insuliny. Poprawia również kontrolę glukozy i zwiększa działanie leków stosowanych w leczeniu cukrzycy. Inną znaczącą korzyścią jest skuteczność kurkumy w zmniejszaniu oporności na insulinę, co może zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu 2. Jednak w połączeniu z silnymi lekami kurkuma może powodować hipoglikemię (niski poziom cukru we krwi). Najlepiej skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem kapsułek z kurkumą.
4. Zmniejsza poziom cholesterolu
Badania wykazały, że stosowanie kurkumy jako przyprawy do żywności może obniżyć poziom cholesterolu w surowicy. Wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do innych poważnych problemów zdrowotnych. Utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu może zapobiegać wielu chorobom sercowo-naczyniowym.
5. Wzmacniacz odporności
Kurkuma zawiera substancję zwaną lipopolisacharydem, która pomaga stymulować układ odpornościowy organizmu. Jej środki przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze pomagają również wzmocnić układ odpornościowy. Silny układ odpornościowy zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia, grypy i kaszlu. Jeśli dopadnie Cię przeziębienie, kaszel lub grypa możesz poczuć się szybciej lepiej mieszając jedną łyżeczkę proszku z kurkumy w szklance ciepłego mleka i wypijając ją raz dziennie.
6. Przyśpiesza gojenie
Kurkuma jest naturalnym środkiem antyseptycznym i przeciwbakteryjnym i może być stosowana jako skuteczny środek dezynfekujący. Jeśli masz ranę ciętą lub oparzenie, możesz posypać sproszkowaną kurkumą dotknięty obszar, aby przyspieszyć proces gojenia. Kurkuma pomaga również w naprawie uszkodzonej skóry i może być stosowana w leczeniu łuszczycy i innych stanów zapalnych skóry.
7. Zarządzanie wagą
Kurkuma w proszku może być bardzo pomocna w utrzymaniu idealnej masy ciała. Składnik obecny w kurkumie pomaga zwiększyć przepływ żółci, ważnego składnika w rozkładzie tłuszczu spożywczego. Ci, którzy chcą stracić na wadze lub leczyć otyłość i inne powiązane choroby mogą dodać jedną łyżeczkę sproszkowanej kurkumy do każdego posiłku.
8. Zapobiega chorobie Alzheimera
Uważa się, że zapalenie mózgu jest jedną z głównych przyczyn zaburzeń funkcji poznawczych, takich jak choroba Alzheimera. Kurkuma wspomaga ogólny stan zdrowia mózgu, pomagając w usuwaniu nagromadzonej płytki w mózgu i poprawiając przepływ tlenu. Może to również zapobiegać lub spowalniać postęp choroby Alzheimera.
9. Poprawia trawienie
Wiele kluczowych składników kurkumy stymuluje pęcherzyk żółciowy do produkcji żółci, co poprawia trawienie i zmniejsza objawy wzdęć i gazów. Kurkuma jest również pomocna w leczeniu większości chorób zapalnych jelit, w tym wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Jednak ważne jest, aby pamiętać, że osoby cierpiące na jakąkolwiek chorobę pęcherzyka żółciowego nie powinny przyjmować kurkumy jako suplementu diety, ponieważ może to pogorszyć stan. Najlepiej spożywać kurkumę w surowej postaci, gdy cierpi się na problem trawienny.
10. Zapobiega chorobie wątroby
Kurkuma to rodzaj naturalnego odtleniacza wątroby. Wątroba odtruwa krew poprzez produkcję enzymów, a kurkuma zwiększa produkcję tych ważnych enzymów. Te ważne enzymy rozkładają i redukują toksyny w organizmie. Uważa się również, że kurkuma odżywi i poprawia krążenie krwi. Wszystkie te czynniki sprzyjają zdrowiu wątroby.
Biorąc pod uwagę liczne korzyści zdrowotne wynikające z kurkumy, dodanie tego mocnego zioła do diety jest jedną z najlepszych rzeczy, które możesz zrobić, aby poprawić jakość swojego życia.