Kurkuma to roślina pochodząca z Azji i Ameryki Środkowej, stosowana od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej w leczeniu różnych dolegliwości.
W połączeniu z czarnym pieprzem, doskonałe właściwości zdrowotne kurkumy stają się jeszcze bardziej wyraźne.
Zarówno kurkuma, jak i pieprz czarny zawierają aktywne składniki, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Aktywne składniki kurkumy i czarnego pieprzu, takie jak kurkumina i piperyna, zapewniają korzyści terapeutyczne.
Głównym związkiem kurkumy jest kurkumina, polifenol o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Z kolei pieprz czarny zawiera piperynę, związek bioaktywny podobny do kapsaicyny. Piperyna pomaga zmniejszyć objawy nudności, bólów głowy oraz poprawia trawienie. Posiada również właściwości przeciwzapalne.
Ponadto piperyna wspomaga wchłanianie innych składników odżywczych w organizmie, w tym kurkuminy. Ta ostatnia jest trudniejsza do wchłonięcia przez nasz organizm i do tego potrzebne jest połączenie tych dwóch przypraw.
Korzyści ze spożywania kurkumy i czarnego pieprzu
W świecie naukowym istnieją dwie teorie dotyczące tego, w jaki sposób piperyna przyczynia się do wchłaniania kurkuminy.
Uważa się, że piperyna rozluźnia ścianę jelita, a tym samym umożliwia przechodzenie i wchłanianie większych cząsteczek kurkuminy.
Według drugiej, piperyna spowalnia metabolizm wątroby do momentu wchłonięcia kurkuminy.
Zobaczmy korzyści zdrowotne dwóch aktywnych składników kurkumy i czarnego pieprzu.
1. Zmniejszenie bólu i stanów zapalnych
Jak wspomniano powyżej, zarówno kurkuma , jak i pieprz czarny mają właściwości przeciwzapalne. Mają udowodnione korzyści w walce z artretyzmem. Razem te dwa składniki zmniejszają ból.
2. Profilaktyka raka
Kilka badań wykazało, że aktywny składnik kurkumy, kurkumina, hamuje wzrost komórek rakowych, pieprz robi to samo. Obecnie trwają dalsze badania mające na celu zweryfikowanie, którym rodzajom raka można zapobiegać, łącząc te dwa składniki.
Bezpieczne dozowanie kurkumy i czarnego pieprzu
Zarówno kurkumina, jak i piperyna są uważane za bezpieczne i nie ma dla nich konkretnych zaleceń dotyczących dawkowania.
Są jednak osoby, które po zażyciu większych ilości kurkuminy doświadczają nudności, bólu głowy i podrażnienia skóry.
W kulturze indyjskiej kurkuma i pieprz czarny są dodawane do herbat lub łączone z oliwą z oliwek, olejem kokosowym lub ewentualnie imbirem w celu wzmocnienia efektu leczniczego.