Strona głównaZdrowieKtóre warzywo sprawia, że...

Które warzywo sprawia, że ​​chudniesz? Te 5 typów ma coś w rodzaju ujemnych kalorii

Jedzenie podczas odchudzania? To z pewnością marzenie większości kobiet – i nie tylko kobiet.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieją rodzaje warzyw, które nie tylko mają znikomą ilość kalorii, ale nawet działają na organizm tak, jakby dosłownie wysysały kalorie z organizmu. Które to są?

Być może kiedykolwiek myśleliśmy o zakupie różnych produktów odchudzających. Kosztują dużo pieniędzy, a ich efekty są bardzo często co najmniej wątpliwe.

Czy są one chociaż w jakiś sposób korzystne dla naszego organizmu? W to też możemy wątpić, bo to w większości właśnie tak zwane suplementy diety, które nie podlegają tak rygorystycznym badaniom jak leki.

I tak z pewnością lepiej będzie sięgnąć po bardziej naturalne sposoby na zrzucenie zbędnych kilogramów. Zwłaszcza, gdy wiemy, że istnieją rodzaje warzyw, które bardzo skutecznie mogą nam w tym pomóc.

Brokuły zawsze pomagają

Brokuły to jeden z głównych środków wspomagających odchudzanie. Jedni je potępiają, inni kochają, ale jakkolwiek by na nie nie patrzeć, nie sposób odmówić im jednej doskonałej cechy.

Ich wartość kaloryczna jest prawie zerowa, a raczej znajdujemy tylko trzydzieści trzy kilokalorie w 100 gramach. I to jest realne minimum.

Jeśli weźmiemy pod uwagę, na ile sposobów można je stosować, to mamy dość solidną podstawę dla jadłospisu dietetycznego.

Brokuły jako danie główne lub jako dodatek znacznie zmniejszą nasze dzienne spożycie kalorii, a tym samym przybliżą nas do wymarzonej wagi.

Gdybyśmy chcieli w pełni wykorzystać ich zalety, moglibyśmy na obiad ugotować prostą zupę brokułową. Wystarczy ugotować różyczki brokuła, zmiksować je, doprawić przyprawami (sól, pieprz, możemy też dodać liść laurowy, czosnek i buławę muszkatołową) – i gotowe.

Cukinia pieczona

Innym rodzajem warzyw, które z powodzeniem można stosować na odchudzanie jest cukinia. Według analiz ma nawet niższą zawartość kilokalorii niż wspomniany brokuł, a w stanie upieczonym to tylko 25 w 100 gramach.

Ale prawdą jest też, że możliwości jej wykorzystania są nieco bardziej skomplikowane i zazwyczaj uciekamy się do jej aromatyzowania i dalszej obróbki, która przecież dodaje trochę kalorii.

Mimo to jest to jedno z najbardziej odpowiednich warzyw do odchudzania.

Pory, lubisz zupę z pora?

Jest również bardziej odpowiedni do odchudzania niż większość innych produktów spożywczych. Z zawartością 27 kilokalorii w 100 gramach plasuje się jako jeden z wyimaginowanych wiodących składników.

W tym samym czasie można też ugotować prosty krem ​​z porów, który jest pyszny. Wystarczy podsmażyć cebulę na kawałku masła, dodać pory, zalać wodą i doprawić.

Następnie gotowane warzywa miesza się i można je zmiękczyć kilkoma łyżkami mleka. Jeśli wybierzemy więcej porów i mniej wody, otrzymamy gęstą zupę, która nasyci, jednocześnie pozwalając organizmowi pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Aby uzyskać więcej niezbędnych białek w gotowym kremie, możemy wymieszać z nim jajka.

Dynia do piekarnika i garnka

Podobnie jak wspomniane już rodzaje warzyw, sprawdza się również dynia. Nie trzeba nawet wspominać, że z łatwością przygotujemy z niej znakomitą zupę, która najlepiej smakuje doprawiona przyprawą curry, a dla miłośników ostrzejszych potraw – papryczką chilli.

Ale dynia będzie równie pyszna jako pieczona. Możemy upiec ją praktycznie na sucho lub po prostu na wysmarowanej olejem blasze.

Do dyni możemy dodać również kawałki posiekanej piersi z kurczaka, która nawet w tym preparacie będzie dobrze komponować się z curry lub kminkiem.

Gotowy obiad powstaje prosto i praktycznie bez pracy i znowu z minimalną wartością energetyczną.

Pamiętacie sałatkę z marchwi?

Oczywiście jest o wiele więcej produktów, które powinny znaleźć się w jadłospisie odchudzającym. Jeśli skupimy się teraz na warzywach, możemy wymienić na przykład ogórki, pomidory, seler naciowy, buraki, kapustę, sałatę lodową, kalafior czy szparagi.

Ale możemy zatrzymać się na przykład na marchewce, którą nasze mamy przygotowywały dla nas, gdy byliśmy mali.

Pamiętasz sałatkę z marchwi: Zwykła starta marchewka skropiona kilkoma kroplami cytryny może stać się doskonałą popołudniową przekąską, którą można się delektować bez wyrzutów sumienia.

Czy nadal uważasz, że dieta jest rodzajem poświęcenia?

Istnieje niezliczona ilość przepisów, które mogą pomóc w odchudzaniu, a menu, którym możemy się delektować podczas odchudzania, jest bardzo zróżnicowane.

To tylko kwestia podjęcia decyzji o zrobieniu czegoś dla naszego zdrowia. To działa, jest wiele opcji.


przeczytaj to też!

POPULARNE

Może redukować tkankę tłuszczową i kontrolować poziom cukru we krwi: oto jak zrobić herbatę...

Jeeratea - czyli herbata kminkowa - to tradycyjny indyjski napój sporządzony z kminku ( Cuminum cyminum ) i mający wiele dobroczynnych skutków.  Wspomaga trawienie, poprawia pamięć, jest pełny przeciwutleniaczy i dodaje energii...

Tybetańska herbata – wykorzystaj wszystkie korzyści zdrowotne imbiru

Regularne spożywanie imbiru zwiększa odporność organizmu zimą, warto go też wykorzystać w przypadku przewlekłego wyczerpania i zmęczenia. Imbir jest zalecany jako środek zapobiegawczy przeciwko przeziębieniu, zapaleniu dróg oddechowych i przewodu pokarmowego,...

10 znaków, które organizm ci przekazuje kiedy potrzebuje więcej jodu

Jod jest bardzo ważny dla naszego życia, ponieważ jest kluczowym składnikiem potrzebnym do produkcji hormonów tarczycy. Podstawowych pierwiastków, w tym jodu, nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego...

Toczeń rumieniowaty: objawy, przyczyny, leczenie, diagnoza

Toczeń jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy organizmu staje się nadaktywny i atakuje normalną, zdrową tkankę. Powoduje to objawy, takie jak zapalenie, obrzęk i uszkodzenie stawów, skóry, nerek, krwi,...