Prawdopodobnie miałeś nie raz w swoim życiu znane każdemu pragnienie, które uderza cię w dowolnym momencie w ciągu dnia, a chodzi dokładnie o ochotę na przekąskę, na coś słodkiego.
Jeśli jesteś świadomy wagi i skłaniasz się do zdrowych nawyków żywieniowych, ten przepis jest właśnie tym, czego potrzebujesz w czasie kiedy dopada cię głód.
To nie tylko idealna słodka uczta, ponieważ jest wolna od poczucia winy, ale także świetne paliwo dla mózgu. Jest to idealna mieszanka zdrowych składników – daktyle zapewniają słodycz, surowe masło migdałowe nadaje kremową konsystencję, a nasiona zapewniają powolne uwalnianie cukru do krwioobiegu, co zapobiega szybkiemu spadkowi energii.
Składniki:
1 szklanka daktyli
1/4 szklanki masła migdałowego
1/4 szklanki pestek dyni
Przygotowanie:
-
- Za pomocą robota kuchennego mieszaj razem daktyle i masło migdałowe na niskim poziomie obrotów przez 1-2 minuty.
- Dodaj nasiona dyni, przetwarzaj przez kolejną minutę na niskim poziomie, a następnie 1 minutę na wysokim poziomie.
- Zatrzymaj mikser, aby zeskrobać wszystko, a następnie przetwarzaj ponownie, aż wszystko rozpadnie się na małe kawałki.
- Biorąc niewielką ilość składnika uformuj kulkę na dłoni. To będzie trochę lepkie.
- Przechowuj kulki w lodówce przez tydzień.
Teraz kiedy w danym momencie dnia dopadnie Cię uczucie głodu bez problemu możesz wyciągnąć jedną kulkę i zjeść ją ze smakiem.