Strona głównaZdrowieKurkuma z miodem i cytryną - wspaniałe korzyści zdrowotne

Kurkuma z miodem i cytryną – wspaniałe korzyści zdrowotne

Kurkuma lub woda z kurkumą ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwrakowe. Jeśli dodasz trochę cytryny i miodu otrzymasz jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.

Aktywny składnik kurkumy, kurkumina działa jak silny przeciwutleniacz i ma silne właściwości przeciwzapalne, co zapewnia wiele korzyści zdrowotnych.

Składniki:

[quads id=8]

1/2 cytryny

1/2 łyżeczki kurkumy

szklanka wody

Miód

Przygotowanie:

[quads id=10]

Wyciśnij sok z cytryny do szklanki, dodaj gorącą wodę, kurkumę i dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać trochę miodu do smaku. Tak przygotowany napój należy pic każdego dnia.

Korzyści zdrowotne

[quads id=7]

Utrzymuje cukrzycę pod kontrolą

Kurkuma skutecznie zmniejsza oporność na insulinę i zapobiega cukrzycy typu 2, jednakże przed użyciem kurkumy należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ stosowanie silnych leków w połączeniu z kurkumą może prowadzić do niskiego poziomu cukru we krwi lub hipoglikemii.

Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające

[quads id=9]

Chroniczne zapalenie poważnie szkodzi tkankom, aktywny składnik kurkumy ma silną aktywność przeciwzapalną i jest skuteczny jak wiele komercyjnych leków przeciwzapalnych.

Łagodzi zapalenie stawów

[quads id=5]

Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające, kurkuma skutecznie usuwa szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają komórki w organizmie. Regularne stosowanie kurkumy w reumatoidalnym zapaleniu stawów zapewnia znaczną ulgę w bólach stawów i łagodzeniu bólu stawów.

Zapobiega chorobom serca

[quads id=4]

Liczne badania wykazały, że kurkuma zapobiega zatkaniu tętnic co może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym udar i zawał serca.

Zobacz Też: