Strona główna Zdrowie Kurkuma z miodem i cytryną - wspaniałe korzyści zdrowotne

Kurkuma z miodem i cytryną – wspaniałe korzyści zdrowotne

Kurkuma lub woda z kurkumą ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwrakowe. Jeśli dodasz trochę cytryny i miodu otrzymasz jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.

Aktywny składnik kurkumy, kurkumina działa jak silny przeciwutleniacz i ma silne właściwości przeciwzapalne, co zapewnia wiele korzyści zdrowotnych.

Składniki:

1/2 cytryny

1/2 łyżeczki kurkumy

szklanka wody

Miód

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z cytryny do szklanki, dodaj gorącą wodę, kurkumę i dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać trochę miodu do smaku. Tak przygotowany napój należy pic każdego dnia.

Korzyści zdrowotne

Utrzymuje cukrzycę pod kontrolą

Kurkuma skutecznie zmniejsza oporność na insulinę i zapobiega cukrzycy typu 2, jednakże przed użyciem kurkumy należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ stosowanie silnych leków w połączeniu z kurkumą może prowadzić do niskiego poziomu cukru we krwi lub hipoglikemii.

Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające

Chroniczne zapalenie poważnie szkodzi tkankom, aktywny składnik kurkumy ma silną aktywność przeciwzapalną i jest skuteczny jak wiele komercyjnych leków przeciwzapalnych.

Łagodzi zapalenie stawów

Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające, kurkuma skutecznie usuwa szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają komórki w organizmie. Regularne stosowanie kurkumy w reumatoidalnym zapaleniu stawów zapewnia znaczną ulgę w bólach stawów i łagodzeniu bólu stawów.

Zapobiega chorobom serca

Liczne badania wykazały, że kurkuma zapobiega zatkaniu tętnic co może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym udar i zawał serca.

Zapobiega rakowi

Ta niesamowita przyprawa zapobiega proliferacji lub przeżyciu prawie wszystkich typów komórek nowotworowych, a jej spożywanie jest bardzo przydatne w przypadku raka.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Pelagra została po raz pierwszy opisana przez Casala w 1735 roku jako choroba z powodu niedoboru niacyny. Pelagra występuje najczęściej u osób, które maja...
Dzisiaj mamy zamiar skupić się na zadaniu przygotowania soku z marchwi, która będzie przedłużał Twoje życie i bezpośrednio wpływał na jakość zdrowia. Składniki, które zostaną wykorzystane...
Zielona herbata jest jednym z najbardziej cenionych i powszechnie spożywanych napojów na świecie. Poza tym, że jest pysznym napojem, zielona herbata ma wiele potężnych zalet...
Czy kiedykolwiek zdawałeś sobie sprawę, że grupa krwi może mieć wpływ na Twoje zdrowie i przyczynić się do podwyższonego ryzyka wystąpienia niektórych chorób? Zgodnie z...
W wielu badaniach stwierdzono, że właściwości lecznicze tego owocu pomagają zmniejszyć objawy grypy o 50%, zmniejszają gorączkę, bóle głowy, ból gardła, kaszel i bóle ciała. Dzisiaj...