Podrażnienie gardła jest irytującym symptomem, który mamy, gdy dochodzi do infekcji naszych migdałków lub dróg oddechowych.
Powoduje to nieprzyjemne uczucie pieczenia , któremu zwykle towarzyszy stan zapalny i trudności w normalnym połykaniu.
Chociaż nie jest to poważny problem, ważne jest, aby traktować go jak najszybciej, aby nie powodował innych komplikacji w systemie.
Na szczęście są składniki nawilżające i przeciwzapalne, które po spożyciu pomagają ukoić ból gardła i zatrzymać dyskomfort.
1. Mięta
Mięta ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które pomagają powstrzymać rozwój bakterii i wirusów w przypadku infekcji gardła.
Przyjmuj ją najlepiej w postaci herbaty, wzmacnia ona system immunologiczny i łagodzi zatory w drogach oddechowych.
Składniki
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1 łyżka liści mięty (10 g)
Przygotowanie
- Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie dodać liście mięty
- Pozostaw na 10 minut, odcedź
Stosowanie
- Pić w małych łykach, 2 lub 3 razy dziennie
- Jeśli chcesz dodaj odrobinę soku z cytryny i przepłucz gardło
2. Miód
Miód jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, a przez to jest świetnym lekarstwem na pozbycie się podrażnienia gardła wywołanego przez infekcje.
Jego cukry i naturalne enzymy koją stan zapalny tkanek i tworzą barierę przed atakami mikroorganizmów.
Składniki
- 2 łyżki miodu (50 g)
- 1 szklanka wody (250 ml)
Przygotowanie
- Rozcieńcz miód w ciepłej wodzie
Stosowanie
- Pij dwa razy dziennie, aż poczujesz ulgę
3. Imbir
Gingerol, główny aktywny składnik imbiru ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, które pomagają leczyć stany, które powodują ból lub podrażnienie gardła.
Tworzy przyjemne, rozgrzewające uczucie w dotkniętym obszarze. Pomaga to kontrolować zatory i zmniejsza nadmiar śluzu.
Składniki
- 1 łyżeczka startego imbiru (5 g)
- 1 szklanka wody (250 ml)
Przygotowanie
- Dodaj starty imbir do kubka wrzącej wody i przykryj go
- Odczekaj 10 minut, odcedź, a następnie wypij
Stosowanie
- Pij, gdy poczujesz pierwszy objaw podrażnienia
- Pij 2 lub 3 razy dziennie, jeśli uznasz to za konieczne
4. Mleko z kurkumy
Mleko z kurkumy jest starożytnym środkiem przeciwzapalnym, które ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych pomaga kontrolować stany, które wpływają na drogi oddechowe i płuca.
Jego główny składnik aktywny, kurkumina, łagodzi uczucie swędzenia i tworzy ochronną warstwę przeciwko zarazkom i określonym alergenom.
Składniki
- 1 łyżeczka proszku kurkumy (5 g)
- Szklanka mleka (250 ml)
- 1 łyżka miodu (25 g)
Przygotowanie
- Wymieszaj kurkumę i miód w szklance ciepłego mleka
Stosowanie
- Pij raz dziennie, aż ból zniknie
5. Szałwia
Usprawniająca i wykrztuśna siła liści szałwi jest doskonałym komplementem do promowania łagodzenia bólu gardła.
Ma składniki antybakteryjne, które zwalczają infekcje, a jej środki przeciwzapalne pomagają przywrócić zdrowie dotkniętych tkanek.
Składniki
- 1 łyżka szałwii (10 g)
- 1 szklanka wody (250 ml)
Przygotowanie
- Dodaj szałwię do kubka wrzącej wody i pozostaw na 10 minut
Stosowanie
- Weź kilka łyków napoju i płucz gardło przez 30 sekund. Nie połykaj.
- Wypluj płyn i powtarzaj 3 razy dziennie.
6. Ocet jabłkowy
Kwasy organiczne znajdujące się w occie jabłkowym pomagają zneutralizować pH gardła, aby kontrolować pieczenie i swędzenie.
Ma właściwości wykrztuśne i mikrobiologiczne, które między innymi rozluźniają drogi oddechowe w przypadku infekcji.
Składniki
- 1 łyżka octu jabłkowego (10 ml)
- Kubek wody (250 ml)
- 1 łyżka miodu (25 g)
Przygotowanie
- Rozcieńczyć ocet jabłkowy w filiżance ciepłej wody i dodać łyżkę miodu
Stosowanie
- Pij go na pusty żołądek i jeśli to konieczne spożywaj dwa razy dziennie
Czy dręczą Cię bóle gardła? Czy masz problemy z jedzeniem lub mówieniem? Jeśli zauważysz te objawy, wybierz jeden z wymienionych środków i poddaj gardło naturalnemu zabiegowi, który przyniesie ci ulgę w mgnieniu oka.