Jak leczyć ból gardła za pomocą naturalnych składników

Podrażnienie gardła jest irytującym symptomem, który mamy, gdy dochodzi do infekcji naszych migdałków lub dróg oddechowych.

Powoduje to nieprzyjemne uczucie pieczenia , któremu zwykle towarzyszy stan zapalny i trudności w normalnym połykaniu.

Chociaż nie jest to poważny problem, ważne jest, aby traktować go jak najszybciej, aby nie powodował innych komplikacji w systemie.

Na szczęście są składniki nawilżające i przeciwzapalne, które po spożyciu pomagają ukoić ból gardła i zatrzymać dyskomfort.

1. Mięta

Mięta ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które pomagają powstrzymać rozwój bakterii i wirusów w przypadku infekcji gardła.

Przyjmuj ją najlepiej w postaci herbaty, wzmacnia ona system immunologiczny i łagodzi zatory w drogach oddechowych.

Składniki

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 łyżka liści mięty (10 g)

Przygotowanie

  • Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie dodać liście mięty
  • Pozostaw na 10 minut, odcedź

Stosowanie

  • Pić w małych łykach, 2 lub 3 razy dziennie
  • Jeśli chcesz dodaj odrobinę soku z cytryny i przepłucz gardło

2. Miód

Miód jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, a przez to jest świetnym lekarstwem na pozbycie się podrażnienia gardła wywołanego przez infekcje.

Jego cukry i naturalne enzymy koją stan zapalny tkanek i tworzą barierę przed atakami mikroorganizmów.

Składniki

  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  • Rozcieńcz miód w ciepłej wodzie

Stosowanie

  • Pij dwa razy dziennie, aż poczujesz ulgę

3. Imbir

Gingerol, główny aktywny składnik imbiru ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, które pomagają leczyć stany, które powodują ból lub podrażnienie gardła.

Tworzy przyjemne, rozgrzewające uczucie w dotkniętym obszarze. Pomaga to kontrolować zatory i zmniejsza nadmiar śluzu.

Składniki

  • 1 łyżeczka startego imbiru (5 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  • Dodaj starty imbir do kubka wrzącej wody i przykryj go
  • Odczekaj 10 minut, odcedź, a następnie wypij

Stosowanie

  • Pij, gdy poczujesz pierwszy objaw podrażnienia
  • Pij 2 lub 3 razy dziennie, jeśli uznasz to za konieczne

4. Mleko z kurkumy

Mleko z kurkumy jest starożytnym środkiem przeciwzapalnym, które ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych pomaga kontrolować stany, które wpływają na drogi oddechowe i płuca.

Jego główny składnik aktywny, kurkumina, łagodzi uczucie swędzenia i tworzy ochronną warstwę przeciwko zarazkom i określonym alergenom.

Składniki

  • 1 łyżeczka proszku kurkumy (5 g)
  • Szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Przygotowanie

  • Wymieszaj kurkumę i miód w szklance ciepłego mleka

Stosowanie

  • Pij raz dziennie, aż ból zniknie

5. Szałwia

Usprawniająca i wykrztuśna siła liści szałwi jest doskonałym komplementem do promowania łagodzenia bólu gardła.

Ma składniki antybakteryjne, które zwalczają infekcje, a jej środki przeciwzapalne pomagają przywrócić zdrowie dotkniętych tkanek.

Składniki

  • 1 łyżka szałwii (10 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  • Dodaj szałwię do kubka wrzącej wody i pozostaw na 10 minut

Stosowanie

  • Weź kilka łyków napoju i płucz gardło przez 30 sekund. Nie połykaj.
  • Wypluj płyn i powtarzaj 3 razy dziennie.

6. Ocet jabłkowy

Kwasy organiczne znajdujące się w occie jabłkowym pomagają zneutralizować pH gardła, aby kontrolować pieczenie i swędzenie.

Ma właściwości wykrztuśne i mikrobiologiczne, które między innymi rozluźniają drogi oddechowe w przypadku infekcji.

Składniki

  • 1 łyżka octu jabłkowego (10 ml)
  • Kubek wody (250 ml)
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Przygotowanie

  • Rozcieńczyć ocet jabłkowy w filiżance ciepłej wody i dodać łyżkę miodu

Stosowanie

  • Pij go na pusty żołądek i jeśli to konieczne spożywaj dwa razy dziennie

Czy dręczą Cię bóle gardła? Czy masz problemy z jedzeniem lub mówieniem? Jeśli zauważysz te objawy, wybierz jeden z wymienionych środków i poddaj gardło naturalnemu zabiegowi, który przyniesie ci ulgę w mgnieniu oka.