Cytryny stały się nieodzownym owocem współczesnej diety, nie tylko dlatego, że są uniwersalne i smaczne, ale także dlatego, że okazały się bardzo korzystne dla zdrowia. Ich wysoka zawartość witaminy C w połączeniu z wieloma innymi przeciwutleniaczami i składnikami odżywczymi sprawia, że
cytryny są doskonałym sposobem zapobiegania chorobom i zwalczania problemów zdrowotnych, takich jak grypa, przeziębienie, zapalenie krtani, infekcje bakteryjne, wysokie ciśnienie krwi, problemy z trawieniem, problemy ze skórą … a niektóre nowsze badania wykazały, że mogą nawet być skuteczne w walce z rakiem.
Niektóre zalety cytryn wynikają z ich wysokiej zawartości witamin C, A, B1 i B6, a także magnezu, bioflawonoidów, pektyny, kwasu foliowego, fosforu, wapnia i potasu.
Inne składniki odżywcze pomagają wzmocnić układ odpornościowy, chronić żołądek i wątrobę oraz spowolnić przedwczesne starzenie się skóry spowodowane wolnymi rodnikami.
Ale dlaczego cytryna jest szczególnie dobra na ból stawów?
Większość ludzi nie wie o tym, ale prawie połowa korzystnych składników odżywczych w cytrynach jest zawarta w skórze. Z powodu gorzkiego smaku, większość ludzi wyrzuca skórki i używa tylko soku z tego owocu. Ale kiedy wyrzucasz skórki, wyrzucasz ogromną ilość składników odżywczych, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia, a nawet zwalczyć ból stawów.
Skórka cytryny zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak olej cytrynowy, cytronelę i phellandren, a także witaminę C, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mrówkowy, hesperydynę i pektyny oraz wiele innych.
Skórka cytryny ma pewne silne cechy i jest silnym środkiem antyseptycznym, który może pomóc w walce z gorączką. Istotnie olejki eteryczne występujące w skórce cytryny mają zmniejszać ból stawów, rozluźniając naczynia krwionośne i powodując działanie przeciwzapalne, które znacznie zmniejsza bolesne odczucia.
Jak wyleczyć ból skórką z cytryny
Z pewnością teraz, gdy znasz już wszystkie zalety skórki z cytryny, nie wyrzucisz ich następnym razem, gdy zrobisz lemoniadę. Jeśli chcesz czerpać pełne korzyści ze skórki dla złagodzenia bólu stawów, wypróbuj następujące przepisy.
Składniki
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 duże organiczne cytryny
- Liście eukaliptusa
- Mały słoik z pokrywką
- Gaza
Przygotowanie
- Umieść skórki z cytryny w słoiku i dodaj tyle oliwy z oliwek, aby pokryła je całkowicie. Dodaj liście eukaliptusa. Zamknij szczelnie słoik i pozostaw miksturę na dwa tygodnie.
- Po upływie dwóch tygodni umieść lek na gazie i umieść ją na bolesnym obszarze. Powinieneś stosować ten zabieg wieczorem, aby maść mogła wsiąknąć w skórę podczas snu.
Herbata z skórki cytrynowej
Oprócz wypróbowania powyższego leku na ból stawów, powinieneś również zrobić herbatę wykorzystując skórki z cytryny, aby uzyskać wszystkie korzyści i zobaczyć najlepsze rezultaty.
Składniki
- 1 litr wody
- Skórki z 2 cytryn i sok
- Miód (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wlej wodę do garnka i dodaj skórki z cytryny . Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez 15 minut, następnie usuń je z ognia i dodaj sok z cytryny, a po przestygnięciu miód.
Korzyści z herbaty ze skórki z cytryny
-
- Łagodzi bóle stawów nóg i rąk
- Redukuje stan zapalny i gazy
- Jest naturalnym środkiem detoksykującym
- Pomaga regulować pH krwi
- Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega chorobom
- Obniża ciśnienie krwi
- Poprawia zdrowie skóry
- Walczy z nieświeżym oddechem
- Jest relaksująca
- Łagodzi napięcie i bóle głowy