Folia aluminiowa jest najczęściej używana w kuchni do owijania i gotowania czy też pieczenia różnego rodzaju potraw i mięs, ale może być również stosowana w leczeniu niektórych dolegliwości.
Według ostatnich badań istnieje kilka ważnych rzeczy, których nie znamy na temat folii aluminiowej.
Aluminium jest neurotoksycznym metalem ciężkim, który ma poważne skutki uboczne w funkcjonowaniu mózgu, w rzeczywistości wiąże się z chorobą Alzheimera.
Eksperci medyczni zwracają uwagę, że narażenie na aluminium prowadzi do długotrwałych negatywnych skutków, które obejmują:
- Utrata równowagi
- Pogorszenie stanu psychicznego
- Utrata pamięci
- Brak koordynacji
- Powikłania kontroli organizmu
Badanie to ujawniło, że gotowanie, pieczenie z zastosowaniem folii aluminiowej negatywnie wpływa na kości, ponieważ aluminium gromadzi się w kościach i zajmuje przestrzeń wapnia, minimalizując jego poziom.
Stosowanie folii aluminiowej do pieczenia wiąże się również ze zwłóknieniem płuc i innymi powikłaniami oddechowymi. Jest to spowodowane wdychaniem cząstek aluminium.
Efekty te mogą być również spowodowane przez grillowanie z zastosowaniem folii.
Warto zauważyć, że gdy folia aluminiowa jest wystawiona na działanie wysokich temperatur, uwalnia składniki metalu do żywności.
Zgodnie z ustaleniami dr. Essama Zubaidy’ego, naukowca zajmującego się inżynierią chemiczną na amerykańskim uniwersytecie w Sharjah, posiłek gotowany, pieczony w folii aluminiowej może zawierać nawet 400 mg aluminium.
Oznacza to, że:
„Folia nie nadaje się do gotowania, pieczenia, a szczególnie nie nadaje się do użycia z warzywami takimi jak pomidory, sokiem z cytryny i przyprawami. „