Strona główna Zdrowie LEKARZE OSTRZEGAJĄ: PRZESTAŃ UŻYWAĆ FOLII ALUMINIOWEJ

LEKARZE OSTRZEGAJĄ: PRZESTAŃ UŻYWAĆ FOLII ALUMINIOWEJ

Folia aluminiowa jest najczęściej używana w kuchni do owijania i gotowania czy też pieczenia różnego rodzaju potraw i mięs, ale może być również stosowana w leczeniu niektórych dolegliwości.

Według ostatnich badań istnieje kilka ważnych rzeczy, których nie znamy na temat folii aluminiowej.

Aluminium jest neurotoksycznym metalem ciężkim, który ma poważne skutki uboczne w funkcjonowaniu mózgu, w rzeczywistości wiąże się z chorobą Alzheimera.

Eksperci medyczni zwracają uwagę, że narażenie na aluminium prowadzi do długotrwałych negatywnych skutków, które obejmują:

  • Utrata równowagi
  • Pogorszenie stanu psychicznego
  • Utrata pamięci
  • Brak koordynacji
  • Powikłania kontroli organizmu

Badanie to ujawniło, że gotowanie, pieczenie z zastosowaniem folii aluminiowej negatywnie wpływa na kości, ponieważ aluminium gromadzi się w kościach i zajmuje przestrzeń wapnia, minimalizując jego poziom.

Stosowanie folii aluminiowej do pieczenia wiąże się również ze zwłóknieniem płuc i innymi powikłaniami oddechowymi. Jest to spowodowane wdychaniem cząstek aluminium.

Efekty te mogą być również spowodowane przez grillowanie z zastosowaniem folii.

Warto zauważyć, że gdy folia aluminiowa jest wystawiona na działanie wysokich temperatur, uwalnia składniki metalu do żywności.

Zgodnie z ustaleniami dr. Essama Zubaidy’ego, naukowca zajmującego się inżynierią chemiczną na amerykańskim uniwersytecie w Sharjah, posiłek gotowany, pieczony w folii aluminiowej może zawierać nawet 400 mg aluminium.

Oznacza to, że:

„Folia nie nadaje się do gotowania, pieczenia, a szczególnie nie nadaje się do użycia z warzywami takimi jak pomidory, sokiem z cytryny i przyprawami. „

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Ta tradycyjna receptura jest rozwiązaniem na chorobę zwyrodnieniową stawów. Ta wspaniała pasta wymaga tylko 3 składników: imbiru, soli morskiej i czosnku! Pamiętaj nigdy nie używaj jej na otwarte rany. Imbir...
Nie ma wątpliwości, że czosnek i cytryna to jedne z najsilniejszych naturalnych środków na wiele chorób. Oprócz wykorzystywania ich w potrawach do smaku, te dwa składniki zapewniają...
Każdy z nas wie, że złe nawyki osłabiają kości i stawy. Aby zachować je w dobrej kondycji i uniknąć bólów spróbuj tego przepisu. Bóle pleców i...
Spróbuj tej naturalnej receptury dzięki, której Twój kręgosłup uwolni się od bólu. Przepis ten jest rzeczywiście bardzo prosty i dosłownie na wyciągnięcie ręki, dzięki niemu będziecie...
Zupełnie naturalna receptura przedstawiona w tym artykule została wykonana przez rosyjskiego lekarza chirurga, okulistę, niemal pół wieku temu. Ponieważ zabieg miał wysoką skuteczność, lekarz zalecał ją...