Czosnek jest popularny na całym świecie ze względu na jego silne właściwości lecznicze. Jest to bogate źródło witamin A, C i B, a także minerałów takich jak wapń, żelazo, miedź, mangan, potas i fosfor.
Ponadto zawiera glikozydy, aminokwasy oraz kilka rzadkich niezbędnych minerałów, takich jak selen, german i tellur.
Korzyści zdrowotne czosnku?
Czosnek jest skutecznym wzmacniaczem odporności. Ponadto konsumpcja 2-3 ząbków dziennie pomoże w leczeniu różnych komplikacji zdrowotnych, jak przedstawiono poniżej:
Antykoagulant: Czosnek może pomóc chronić Cię przed zakrzepicą, ponieważ jest skutecznym, naturalnym środkiem do rozrzedzania krwi.
Profilaktyka raka: Ma silne właściwości przeciwrakowe, co znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych typów raka, takich jak rak okrężnicy i żołądka.
Przeziębienie: Wystarczy spożywać 2 ząbki czosnku, aby złagodzić objawy przeziębienia.
Cholesterol: Konsumpcja czosnku pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. To znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Cukrzyca: Zużywaj 1-2 ząbki czosnku każdego dnia, aby zmniejszyć poziom cukru we krwi.
Przepis:
Posiekaj 2 ząbki czosnku na małe kawałki. Zostaw na około 5 minut, aby uwolnić alliinazę, enzym czosnkowy.
Następnie umieść je łyżce, połknij i popij wodą. Czosnek będzie działał na cały układ trawienny w nocy podczas snu. Skutecznie usunie wszystkie toksyny, zabije wirusy, szkodliwe bakterie i czynniki rakotwórcze.
Ponadto związki siarki oczyszczają wątrobę z ołowiu, toksyn i innych szkodliwych metali ciężkich.
UWAGA:
Nigdy nie stosuj czosnku z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ ma on silne efekty rozrzedzania krwi.