Mleko kozie jest najczęściej spożywanym rodzajem mleka na świecie, stanowi 65-72% spożywanych produktów mlecznych.
Wynika to po części z faktu, że w krajach rozwijających się, w przeciwieństwie do bydła, kozy są znacznie łatwiejsze w pielęgnacji, a dostarczane przez nie mleko jest ważnym źródłem kalorii, białka i tłuszczu.
Mleko kozie jest znacznie gęstsze i bardziej kremowe niż mleko krowie czy mleka roślinne i zawiera znacznie więcej składników odżywczych, które mają bardzo istotny wpływ na zdrowie!
Korzyści z mleka koziego:
- łatwiejsze do strawienia
- mniejsze ryzyko alergii na mleko
- dobre dla zdrowego funkcjonowania serca
Mleko kozie jest doskonałym źródłem białka, wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Zawartość witaminy A jest bardzo znacząca.
Badania wykazały, że odpowiednie spożycie witaminy A może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na zaćmę i niektóre nowotwory, a nawet może dobrze radzić sobie z walką z odrą.
Mleko kozie to nie tylko specjalny napój. W zależności od Twojego stylu życia, mleko kozie może być znacznie lepszym wyborem niż mleko krowie lub roślinne, ponieważ ma szereg zalet, które wymieniono poniżej:
Bogate w strawne białko
W porównaniu ze standardowym mlekiem krowim, sojowym lub orzechowym, mleko kozie zawiera więcej białka, które jest bardziej przyswajalne, co oznacza, że organizm może pracować łatwiej.
Jednak mleko kozie zawiera również znacznie więcej białka niż mleko migdałowe czy ryżowe.
Może powodować mniej alergii na mleko
Wiele osób z alergią na mleko krowie stwierdziło, że mleko kozie w ich przypadku nie wywołało reakcji alergicznej.
Według jednego z badań, jedno na czworo dzieci uczulonych na mleko krowie może spożywać mleko kozie bez żadnych problemów.
Jeśli jednak wiemy, że masz alergię na mleko, przed spożyciem skonsultuj się z lekarzem.
Obniża poziom złego cholesterolu
Badania wykazały, że mleko kozie może obniżać poziom cholesterolu w tętnicach i woreczku żółciowym przy wysokich wartościach.
Potencjalne zagrożenia związane ze spożywaniem mleka koziego
Nikt nie twierdzi, że kozie mleko jest idealnym napojem. Ma właściwości, które mogą sprawić, że dla niektórych osób będzie o wiele lepszym wyborem niż mleko krowie czy roślinne.
Jednak poznanie zalet i wad mleka koziego może pomóc nam w podejmowaniu decyzji dotyczących naszego zdrowia.
Mleko kozie zawiera laktozę
Jeśli jesteśmy wrażliwi na laktozę, mleko kozie nie jest dla nas, ponieważ zawiera laktozę tak samo jak mleko krowie.
Niemniej jednak są tacy, którzy uważają, że mleko kozie jest nieco łatwiejsze do strawienia niż mleko krowie, ale jest bardzo zależne od osoby.
Jeśli jesteśmy wrażliwi na laktozę, najbezpieczniejszym wyborem jest spożywanie mleka roślinnego, które na pewno nie zawiera laktozy.
Jest w nim więcej kalorii niż w mleku krowim czy roślinnym
Mleko kozie zawiera więcej kalorii niż jakikolwiek inny rodzaj mleka. Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii może również prowadzić do przybierania na wadze.
Jeśli już wybierzesz mleko kozie, staraj się spożywać je w mniejszych ilościach, aby uniknąć niepożądanego przybierania na wadze.