ZdrowieMoże redukować tkankę tłuszczową i kontrolować poziom cukru we krwi: oto jak...

Może redukować tkankę tłuszczową i kontrolować poziom cukru we krwi: oto jak zrobić herbatę z kminku

Herbata z kminku ma wiele dobroczynnego wpływu na organizm, warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

Jeeratea – czyli herbata kminkowa – to tradycyjny indyjski napój sporządzony z kminku ( Cuminum cyminum ) i mający wiele dobroczynnych skutków. 

Wspomaga trawienie, poprawia pamięć, jest pełny przeciwutleniaczy i dodaje energii – to tylko kilka rzeczy, które do tej pory o nim wiadomo, a to nie wszystko.

Wpływ herbaty kminkowej na nasze zdrowie

Odwar z jeery stymuluje produkcję insuliny, dzięki czemu może stabilizować poziom cukru we krwi oraz zapobiegać wahaniom i związanym z nimi napadom objadania się.

Zawarty w nim związek tymochinonowy działa przeciwzapalnie i wspomaga procesy detoksykacji.

Udowodniono również, że ma działanie redukujące wagę  podczas eksperymentu z udziałem 88 kobiet.

Podzielili uczestników na dwie grupy, jedna z nich otrzymywała 3 gramy kminku w swoim jogurcie dziennie, druga jadła tradycyjny jogurt i zauważyli, że ci, którzy spożywali kminek, stracili nadmiar kilogramów pod koniec eksperymentu. 

W innym badaniu zbadano również jego wpływ na nasz organizm. Niektórzy z badanych, którzy przyjmowali 75 gramów ekstraktu z kminku dziennie, stracili średnio o 1,4 kilograma więcej i mieli większą redukcję procentowej tkanki tłuszczowej niż ci, którzy otrzymywali placebo. 

Ponadto może poprawić poziom cholesterolu, poziom trójglicerydów we krwi będzie niższy, a „zły” cholesterol LDL może zostać obniżony o 10% – w eksperymencie uczestnicy spożywali kminek codziennie przez jeden i pół miesiąca.

Ponieważ jest również bogaty w żelazo jest skuteczny przy zmęczeniu i leczeniu anemii, a dzięki działaniu trawiennemu łagodzi również wzdęcia, bóle brzucha i inne zaburzenia trawienia.

Herbata z kminku

Składniki:

  • 1 łyżeczka kminku
  • 250 mililitrów wody

Przygotowanie:

Włóż nasiona kminku do miski, podgrzewaj na małym ogniu przez kilka sekund, aż zacznie pachnieć, następnie zalej 250 mililitrów wody i pozwól jej się zagotować.

Po ugotowaniu przykryj i odstaw na 5 minut. Przefiltruj i możesz pić, gdy jest jeszcze ciepła.

Warto popijać ją przed śniadaniem, aby jak najskuteczniej wykorzystać jej dobroczynne działanie. 


Najnowsze

Popularne

Najnowsze