Wiele pożytecznych ziół uważa się obecnie za chwasty, a ludzie po prostu zapomnieli o ich niesamowitej mocy. Podobnie jest w przypadku łopianu, który jest pełen przeciwutleniaczy i oferuje niezliczone korzyści zdrowotne.
Aby móc skorzystać z jego mocy wystarczy przygotować z niego i kilku innych składników prosty sok, a następnie włączyć go do swojej diety – radzi doktor Dominique Fontaine . W ciągu kilku dni będziesz w stanie rozpoznać w sobie bardzo korzystne zmiany i poczujesz się znacznie lepiej.
Łopian i zdrowie człowieka
Łopian może pomóc w leczeniu niezliczonej ilości chorób, które dotykają zwłaszcza osoby starsze, takich jak zapalenie stawów czy bóle mięśni, a nawet może chronić przed rozwojem raka.
Jednak według WebMD łopian ma o wiele więcej zalet. Świetnie sprawdziła się także w przypadku cukrzycy, gdyż pomaga pobudzić działanie insuliny, a także oczyszcza krwioobieg z nagromadzonych zanieczyszczeń i metali ciężkich.
Należy wówczas spożywać zwłaszcza jego korzenie, zbierane kiedy jeszcze nie zakwitł przez okres 21 dni (najlepiej jesienią). Po zakończeniu oczyszczania zrób roczną przerwę, a następnie powtórz proces.
Dzieje się tak dlatego, że jest to bardzo silny zabieg oczyszczający i gdyby organizm się do niego przyzwyczaił, jego działanie mogłoby nie być najskuteczniejsze.
Inne właściwości zdrowotne rośliny
Świeży sok z łopianu ma także silne właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu z łatwością radzi sobie z wieloma chorobami, począwszy od problemów z przewodem pokarmowym, po bóle głowy czy infekcje wirusowe.
Świetnie sprawdza się także na wysypki, trądzik, egzemę i inne nieprzyjemne problemy skórne – w tym przypadku wystarczy zalać łyżkę posiekanej rośliny 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na chwilę, a gdy już przestygnie, umyć dotknięty obszar. Powtarzaj tę metodę trzy razy dziennie, aż problem zniknie.
Jak przygotować korzeń łopianu
Łopian można wykorzystać na kilka sposobów. Oprócz powyższego można go zmieszać z sokiem z marchwi w proporcji 1:5 i następnie pić po 100 mililitrów trzy razy dziennie, 20 minut przed głównymi posiłkami.
Dzięki dodaniu soku z marchwi jego smak nie będzie tak wyraźny, a Ty także będziesz cieszyć się napojem. Można go jednak stosować także w formie maści. Wystarczy zalać 100 gramów posiekanego korzenia łopianu 200 mililitrów oleju kokosowego, pozostawić na noc i następnego dnia gotować co najmniej 15 minut na małym ogniu. Na koniec odcedź zawartość i przechowuj w odpowiednim pojemniku.