Strona głównaZdrowieNajłatwiejsze sposoby na odblokowanie tętnic w krótkim czasie

Najłatwiejsze sposoby na odblokowanie tętnic w krótkim czasie

Usunięcie płytki ze ścian tętnic może czasem być trudne. Ma to jednak zasadnicze znaczenie, jeśli chcesz zachować zdrowe serce. Niektóre pokarmy odblokowują tętnice, obniżają ciśnienie krwi, a tym samym zapobiegają wielu chorobom sercowo-naczyniowym.

Następujące produkty zawierają silne przeciwutleniacze, zdrowe tłuszcze, rozpuszczalne włókna, które są nie tylko świetne dla serca, ale także promują zdrową skórę, włosy i równowagę hormonalną.

1. Owies

Owies jest bogaty w rozpuszczalne włókna, które zapobiegają rozwojowi złego cholesterolu wzdłuż ścian tętnic. Włókna te biorą również udział w eliminacji złego cholesterolu z organizmu.

Według badań dzienne spożycie 1,5 szklanki ugotowanego owsa obniży zły cholesterol o 20%.

2. Sok żurawinowy

Sok żurawinowy jest najczęściej wykorzystywanym i najważniejszym sokiem dla nerek, ale również poprawia poziom cholesterolu. Musisz tylko wypić co najmniej 3 szklanki soku żurawinowego co tydzień.

Jego związki organiczne zwiększą zdolność komórek do łatwiejszego wchłaniania tłuszczów. Zwiększą także poziomy energii na poziomie komórkowym.

3. Granat

Granat jest pełen silnych przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać stwardnieniu tętnic. Ten stan zwykle powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych. Mogą również zapobiegać miażdżycy naczyń i niektórym innym stanom, które mogą wpływać na zdrowie naczyń krwionośnych.

4. Oliwa z oliwek

Według badań oliwa z oliwek jest silną substancją, która może obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie złego cholesterolu wzdłuż ścian tętnic.

5. Czosnek

Czosnek jest powszechnie znany z niezliczonych korzyści. Przede wszystkim leczy wiele rodzajów chorób, takich jak nadciśnienie i choroby serca. Stwierdzono, że substancje zawarte w czosnku mogą zapobiegać zwapnieniu tętnic wieńcowych.

6. Szpinak

Szpinak obfituje w wysoki poziom potasu i kwasu foliowego, związków, które zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi. Szpinak oczyszcza tętnice z nagromadzonego cholesterolu. Luteina, kolejny ważny składnik szpinaku chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

7. Pomidory

Koreańscy naukowcy odkryli, że likopen w pomidorach może zapobiegać stwardnieniu tętnic. To likopen nadaje pomidorom czerwony kolor. Inne badania wskazują, że kobiety, które mają wysoki poziom likopenu we krwi, nie są podatne na zatkane tętnice lub niektóre choroby sercowo-naczyniowe.

8. Kiwi i melon

Codziennie niewielka porcja melona i kiwi może odblokować tętnice. Oba są obciążone wysokim poziomem przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki i obniżają zły cholesterol.

9. Winogrona

Winogrona są bogate w silne związki organiczne, w tym kwercetynę, flawonoidy i resweratrol. Działają jako przeciwutleniacze, ponieważ zapobiegają stresowi oksydacyjnemu i zmniejszają tworzenie się cholesterolu w tętnicach.

Ponadto winogrona mogą zmniejszyć ryzyko zakrzepów krwi, zapobiegając w ten sposób niektórym chorobom serca.

10. Ryby

University of Southampton przeprowadził badanie, które wykazało, że ryby odgrywają główną rolę w zapobieganiu zatkaniu tętnic. Wyniki pokazują, że tłuste ryby, w tym łosoś i tuńczyk zawierają dużo kwasów tłuszczowych Omega-3, które mogą zapobiegać gromadzeniu się złego cholesterolu w tętnicach.

Zobacz Też: