Nowotwory są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Tradycyjne leczenie tej strasznej choroby obejmuje konwencjonalne terapie, takie jak chemioterapia, radioterapia i chirurgia.
Jednak nie wszystkie z nich gwarantują sukces, ale dodatkowo mogą powodować niepożądane skutki uboczne.
Istnieje kilka naturalnych sposobów obniżenia ryzyka raka. Jednym z nich jest spożywanie niektórych owoców, które hamują rozwój raka.
Ten artykuł zawiera listę najlepszych owoców, które zapobiegają rakowi i zwalczają go:
Cytryny i Żurawina
Są to najlepsze owoce zwalczające raka. Obfitują w kwas cytrynowy, witaminę C, przeciwutleniacze, antocyjany i inne związki aktywne zapobiegające rakowi.
Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców i ich soków możesz zmniejszyć ryzyko raka o 50%. Pij sok żurawinowy lub po prostu wyciśnij sok z cytryny do szklanki wody.
Grejpfruty i Banany
Niektóre badania wykazały, że regularne spożywanie grejpfrutów i bananów pozwala zmniejszyć ryzyko raka o 10%. Zależy to w dużej mierze od ilości witaminy C obecnej w owocach.
Silne właściwości przeciwutleniające witaminy C zmniejszają stres oksydacyjny w komórkach, co zapobiega zmianom DNA prowadzącym do raka.
Oba owoce są bogate w błonnik, który zapobiega niektórym rodzajom raka, takim jak rak jelita grubego.
Dodaj więc do śniadania pokrojonego grejpfruta lub pokrojonego banana do swoich ulubionych płatków.
Jabłka, Truskawki I Czerwone Winogrona
Jeśli regularnie spożywasz te silne owoce zmniejszysz ryzyko raka o co najmniej 40%. Wynika to z obecności antocyjanów w winogronach, jabłkach i truskawkach.
To ten związek nadaje tym owocom czerwony kolor, który ma właściwości przeciwnowotworowe.
Czerwone winogrona są bogate w resweratrol, związek o silnych właściwościach przeciwrakotwórczych. Obfitują również w błonnik.
Włącz jabłka do swojego śniadania, a czerwone winogrona i truskawki jedz jako przekąska po obiedzie lub kolacji.
Te owoce to nie tylko pyszny wybór, ale przyniosą wiele korzyści zdrowotnych i poprawią ogólne samopoczucie twojego ciała.