Strona główna Zdrowie Najlepsze owoce, które powinieneś jeść, aby chronić się przed rakiem

Najlepsze owoce, które powinieneś jeść, aby chronić się przed rakiem

Nowotwory są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Tradycyjne leczenie tej strasznej choroby obejmuje konwencjonalne terapie, takie jak chemioterapia, radioterapia i chirurgia.

 

Jednak nie wszystkie z nich gwarantują sukces, ale dodatkowo mogą powodować niepożądane skutki uboczne.

Istnieje kilka naturalnych sposobów obniżenia ryzyka raka. Jednym z nich jest spożywanie niektórych owoców, które hamują rozwój raka.

Ten artykuł zawiera listę najlepszych owoców, które zapobiegają rakowi i zwalczają go:

Cytryny i Żurawina

Są to najlepsze owoce zwalczające raka. Obfitują w kwas cytrynowy, witaminę C, przeciwutleniacze, antocyjany i inne związki aktywne zapobiegające rakowi.

Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców i ich soków możesz zmniejszyć ryzyko raka o 50%. Pij sok żurawinowy lub po prostu wyciśnij sok z cytryny do szklanki wody.

Grejpfruty i Banany

Niektóre badania wykazały, że regularne spożywanie grejpfrutów i bananów pozwala zmniejszyć ryzyko raka o 10%. Zależy to w dużej mierze od ilości witaminy C obecnej w owocach.

Silne właściwości przeciwutleniające witaminy C zmniejszają stres oksydacyjny w komórkach, co zapobiega zmianom DNA prowadzącym do raka.

Oba owoce są bogate w błonnik, który zapobiega niektórym rodzajom raka, takim jak rak jelita grubego.

Dodaj więc do śniadania pokrojonego grejpfruta lub pokrojonego banana do swoich ulubionych płatków.

Jabłka, Truskawki I Czerwone Winogrona

Jeśli regularnie spożywasz te silne owoce zmniejszysz ryzyko raka o co najmniej 40%. Wynika to z obecności antocyjanów w winogronach, jabłkach i truskawkach.

To ten związek nadaje tym owocom czerwony kolor, który ma właściwości przeciwnowotworowe.

Czerwone winogrona są bogate w resweratrol, związek o silnych właściwościach przeciwrakotwórczych. Obfitują również w błonnik.

Włącz jabłka do swojego śniadania, a czerwone winogrona i truskawki jedz jako przekąska po obiedzie lub kolacji.

Te owoce to nie tylko pyszny wybór, ale przyniosą wiele korzyści zdrowotnych i poprawią ogólne samopoczucie twojego ciała.

zobacz także

Zobacz co się dzieje, gdy pijesz ocet jabłkowy i miód na pusty żołądek

Powszechnie wiadomo, że ocet jabłkowy ma wiele zalet zdrowotnych i od dawna jest stosowany w leczeniu zaburzeń trawienia, w zmniejszaniu dolegliwości stawowych i pomaga...

Potężny naturalny antybiotyk z zaledwie dwóch składników

Antybiotyki są popularnym wyborem w nowoczesnej medycynie. Ich głównym celem jest zwalczanie setek różnych patogenów wywołujących infekcje i wiele innych chorób. Pracownicy służby zdrowia uważają tę klasę...

Zapalenie otrzewnej: przyczyny, objawy i leczenie

Zapalenie otrzewnej jest zapaleniem cienkiej warstwy tkanki pokrywającą wnętrze jamy brzusznej i większość narządów. Zapalenie jest zwykle wynikiem infekcji grzybiczej lub bakteryjnej. Może to być spowodowane...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Rośliny wewnątrz domu nie mają tylko walorów estetycznych. Są także doskonałe do napełniania naszego domu energią, oczyszczają powietrze i znacznie poprawiają nastrój.Jeśli nie możesz zasnąć, rośliny mogą pomóc...
Astygmatyzm jest niedoskonałością krzywizny rogówki oka lub soczewki oka. Kiedy masz astygmatyzm twój wzrok jest rozmazany na wszystkich dystansach.Co to jest astygmatyzm? Astygmatyzm występuje wtedy, gdy przednia...
Ten naturalny antybiotyk, ma silne działanie przeciwzapalne, zabija wszystkie bakterie i czynniki powodujące choroby.Zaletą jest to, że w przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków nie powoduje...
Jednym z najczęściej rozprzestrzeniają się w dzisiejszych czasach schorzeń jest osteochondroza kręgosłupa szyjnego. Jest to bardzo bolesny problem i towarzyszy mu poczucie dyskomfortu w szyi oraz drętwienie...
Dodatki do żywności takie jak konserwanty, barwniki i wypełniacze są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym w celu poprawy smaku, tekstury i koloru produktów. Podczas, gdy...