Kiedy pada słowo „antybiotyki”, każdemu od razu przychodzą na myśl pigułki przepisane przez lekarza. Jednak nie jest to do końca prawdą. Substancje o działaniu antybiotykowym występują naturalnie w warzywach, owocach i innych substancjach naturalnych.
Wśród nich znajduje się na przykład miód i produkty pszczele, które słyną ze swojej leczniczej mocy. Istnieją dwa najsilniejsze naturalne antybiotyki, o których nie należy zapominać zimą.
Czosnek – lekarstwo numer jeden i wzmacniacz odporności
Czosnek zawiera substancje, które mogą pokonać wirusy i bakterie. Czosnek nie ma konkurencji wśród wzmacniaczy odporności. Na stronie internetowej Healthline podano również, że czosnek zawiera dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy i witamin, głównie witamin A, B, C i E.
Oprócz stymulacji układu odpornościowego, czosnek pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów krwi, pomagając rozrzedzić krew, obniżyć poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi.
Propolis – prezent od pszczół
Propolis to żywiczna substancja o lepkiej konsystencji, którą pszczoły wykorzystują do ochrony ula przed bakteriami, wirusami, grzybami i niektórymi pasożytami. Medycyna ludowa wykorzystuje go od tysiącleci, a jego działanie przeciwzapalne i lecznicze wykorzystuje także współcześnie przemysł kosmetyczny.
Propolis mogą stosować dzieci, dorośli i osoby starsze bez obawy o skutki uboczne. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby uczulone na użądlenia pszczół.
Dietetyk Jerlyn Jones zaleca propolis w celu wsparcia odporności, gojenia się ran, zapobiegania wirusom opryszczki i zdrowia jamy ustnej. Wskazuje również, że według badania przeprowadzonego w 2021 r. propolis może być przydatnym lekiem uzupełniającym w leczeniu raka.
Mleczko pszczele
Pszczoły robią mleczko pszczele dla swojej królowej. U człowieka może poprawiać odporność, ogólnie przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania odporności, pomaga przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym oraz może łagodzić okres menopauzy i miesiączki.
Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni komórki i spowalnia proces starzenia. Radzi sobie z bakteriami, grzybami i wirusami. Jeśli chodzi o witaminy, jest bogaty w szereg witamin z grupy B, zwłaszcza kwas pantotenowy (B5), który działa antystresowo.