Najlepszy owoc dla osób z chorobami serca, chronią przed udarem mózgu

Jeśli masz niewłaściwe ciśnienie krwi i problemy naczyniowe, regularnie przeżuwaj słodkie daktyle. To nie tylko doskonały przysmak, ale owoc, który ma także niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Daktyle to nie tylko przyjemnie słodki przysmak, ale także posiadają bardzo przyjemną konsystencję miąższu, który jest miękki i pełen smaku.

Według naukowców zawierają one dużą ilość substancji prozdrowotnych, które mogą pomóc w wielu dolegliwościach zdrowotnych.

Są dosłownie naładowane witaminami i przeciwutleniaczami, co czyni je idealną przekąską w ciągu dnia.

Oprócz tego, że można je jeść samodzielnie, daktyle świetnie sprawdzają się także w ciastach, bułkach, a także stanowią świetną marmoladę.

Przysmak z Orientu

Mają wydłużony owalny kształt, długość około 3 do 7 cm i średnicę od 2 do 3 cm. W zależności od konkretnego gatunku owoce są zwykle żółte, pomarańczowe, ciemnoczerwone, brązowe, a czasem czarne.

Roślina pierwotnie pochodzi z Mezopotamii w Azji Środkowej, gdzie była uprawiana ponad 5000 lat temu.

Chleb pustynny lub chleb beduiński

Ponieważ daktyle są bardzo pożywne, były kiedyś głównym źródłem pożywienia dla handlarzy, którzy tygodniami i miesiącami podróżowali przez pustynie na wielbłądach.

Mieli ze sobą daktyle wciśnięte w bochenek chleba i służyły jako źródło węglowodanów, witamin i minerałów.

Daktyle, a zdrowie

Ten słodki przysmak jest ważnym źródłem węglowodanów, witamin A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E i K.

Zawiera także ponad 20 ważnych aminokwasów i stosunkowo dużą ilość składników mineralnych, takich jak potas, chlor , fosfor i wapń. Również pierwiastki śladowe miedzi, manganu i cynku.

Uważaj jednak na dużą zawartość cukru i jedz daktyle tylko z umiarem, może to odbić się na Twojej sylwetce.

Ich spożycie jest bardzo wskazane po wysiłku sportowym, w okresie rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, zalecane jest kobietom w ciąży oraz wszystkim osobom chcącym nabrać masy mięśniowej.

Daktyle są jednak również świetne na wiele dolegliwości zdrowotnych. W czym mogą Ci pomóc?

Zdrowe naczynia krwionośne i serce

Dzięki zawartym w nim substancjom naczynia krwionośne są doskonałym pożywieniem, pomagającym obniżyć poziom cholesterolu, pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i skutecznie zapobiega chorobom serca.

To nawet żywność, która dzięki dużej zawartości potasu zmniejsza ryzyko udaru mózgu nawet o 40%.

Zapobiegają zaburzeniom rytmu serca i zapewniają ogólną stabilność oraz wszystkie ważne funkcje organizmu. Z tego też powodu często polecane są także przez lekarzy.

Przeciw anemii

Daktyle są doskonałym naturalnym źródłem żelaza i dlatego są odpowiednie dla wszystkich osób cierpiących na anemię.

Już 100 g daktyli zawiera 5% zalecanej dziennej porcji. Regularne ich spożywanie uwolni Cię od ewentualnego zmęczenia, a wręcz przeciwnie, doda Ci pewnej dawki energii.

Zdrowe jelita z dobrym trawieniem

Daktyle zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, aminokwasy i potas.

Substancje te wspomagają namnażanie się bakterii probiotycznych i pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej.

Dzięki temu masz prawidłowe funkcjonowanie cyklu trawiennego. Jednocześnie hamują rozwój organizmów chorobotwórczych w całym przewodzie pokarmowym.

Unikniesz także problemów takich jak zaparcia czy biegunka.