Listy najlepszych ziół i przypraw przeciwzapalnych są liczne i rzadko się różnią. Rosną w ogrodzie lub w kwietniku. Można je po prostu kupić w sklepie spożywczym lub na stoisku z przyprawami.
Zioła i przyprawy przeciwzapalne
Zioła i przyprawy pomagają ludziom od tysięcy lat i choć wypierają je nowoczesne leki, zdecydowanie nie należy ich wyrzucać.
Często można zauważyć, że w różnych lekach i herbatach znajdują się właśnie te zioła i przyprawy lub ich ekstrakty.
Dotyczy to również goździków. Pachnący i niepowtarzalny ze względu na swój kształt suszony kielich z pąkiem goździka jest dobrze znany ze swojego aromatu, a także garbników zawartych w przyprawie.
Nawet goździki są stosowane jako lekarstwa od tysięcy lat i nadal są stosowane w bolesnych chorobach zapalnych jamy ustnej i innych problemach zdrowotnych.
Zioła i przyprawy przeciwzapalne u nas
Wśród naszych rodzimych potraw zdecydowanie jest czosnek, który można stosować zarówno w formie granulatu, jak i jako przyprawę.
Znamy go tylko jako agresywny, ostry, pikantny i pełen allicyny. To właśnie ta substancja kryje się za leczniczym działaniem czosnku.
Stosowano go od niepamiętnych czasów na bóle stawów, kaszel, infekcje oraz ból zębów i uszu.
Allicyna i inne substancje takie jak S-allilocysteina czy dwusiarczek diallilu odpowiadają za przeciwzapalne działanie czosnku, które jednak w wielu przypadkach może być zbyt silne.
U osób bardziej wrażliwych podrażnia żołądek, bezpośredni kontakt skóry z sokami może powodować powstawanie pęcherzy.
Rozmaryn jest łatwy w uprawie
Choć nie jest to zioło całkowicie lokalne, obecnie jest to powszechnie uprawiany rozmaryn, który obecnie dostępny jest także w wersji mrozoodpornej, dlatego można go przechowywać w ogrodzie przez cały rok, nawet w naszym kraju.
To także zioło pełne polifenoli, kwasu rozmarynowego, kwasu ursulowego, kwasu oleinowego i innych substancji o działaniu przeciwzapalnym.
Stosowany jest m.in. przy chorobie zwyrodnieniowej stawów, uważa się, że może znacząco pomóc przy astmie, zapaleniu dziąseł czy problemach skórnych.
Przyprawy przeciwzapalne z Orientu
Jeśli chodzi o przyprawy egzotyczne, które są już dość powszechne w naszym kraju w postaci świeżej i suszonej, za jedną z najważniejszych uważa się imbir.
Przez tysiące i setki lat imbir był używany głównie w Azji, gdzie zadomowiła się roślina Zingiber officinale. Bulwa, którą nazywamy imbirem, zawiera ponad sto substancji o szerokim działaniu, a także znaczeniu przeciwzapalnych.
Imbir jest stosowany w medycynie ludowej, ale współcześnie nauka udowodniła także niektóre jego działanie i ilość zawartych w nim substancji leczniczych.
Nie tylko imbir, ale także bliska krewna i wizualnie bardzo podobna roślina i przyprawa o działaniu przeciwzapalnym to kurkuma.
W naszym kraju świeża bulwa, która jest niemal identyczna z imbirem, nie jest zwykle dostępna, ale prawie każdy ma ją w domu w postaci przyprawy.
Od imbiru różni się przede wszystkim charakterystycznym ziemistym żółtym kolorem, którego źródłem jest substancja zwana kurkuminą.
Przyprawa zawiera ponad trzysta ważnych substancji, które działają przeciwzapalnie, a także mają podobne działanie przeciwbólowe jak na przykład ibuprofen czy diklofenak, z którymi porównywano ją w kilku badaniach.