Daktyle mają szeroki zakres zdrowotny i wartości odżywcze, dlatego bez namysłu można powiedzieć, że są to najzdrowsze owoce na świecie. Niewiele jest chorób, z którymi daktyle sobie nie poradzą.
Doskonałe źródło żelaza
Ludzie z niedokrwistością powinni jeść więcej daktylów, ponieważ są one doskonałym źródłem żelaza. 100g daktylów zawiera około 0,90 mg żelaza, co stanowi około 11 % zalecanego dziennego spożycia. Żelazo jako część hemoglobiny w czerwonych komórkach krwi określa zdolność przenoszenia tlenu we krwi. Większe zapotrzebowanie na żelazo mają dzieci w okresie dojrzewania i kobiet w ciąży.
[quads id=8]
Zatrzymaj biegunkę
Daktyle zawierają potas, który jest przydatny w zatrzymaniu biegunki. Regularne spożywanie daktyli ułatwia stworzenie dobrych bakterii w jelitach.
Lekarstwo na zaparcia
[quads id=10]
Tak samo jak potrafią zatrzymać biegunkę, daktyle mogą pomóc przy zaparciach. Konieczne jest przygotowanie kilku daktyli i umieszczenie ich w szklance wody na noc. Dzięki temu daktyle puszczą sok, który jest doskonałym środkiem przeczyszczającym, stymulującym leniwe jelita.
Regulacji masy ciała
Ze względu na wysoki udział składników odżywczych powodują one uczucie sytości i pomaga w utracie wagi.
[quads id=9]
Obniżają poziom cholesterolu
Daktyle mają zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. W związku z tym, jest to doskonała żywność dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, który powoduje złogi tłuszczowe w tętnicach prowadzące do tworzenia się zakrzepów we krwi i innych chorób serca.
Wzmocnienie serca
[quads id=5]
W nocy namocz daktyle w wodzie. W godzinach porannych usuń nasiona z daktyli, zmiksuj w blenderze wraz z wodą, w której stały w nocy. Ten naturalny środek pity kilka razy dziennie wzmocni serce.
Obniżenie ciśnienia tętniczego
[quads id=7]
Są bardzo odpowiednim pokarmem dla ludzi, którzy cierpią z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Zawierają one bardzo mało sodu, a są bogate w potas. 5 -6 daktyli to około 80 miligramów magnezu, niezbędnego minerału, który przyczynia się do rozszerzania naczyń krwionośnych.
Chroni przed udarem
[quads id=4]
Jedną z głównych zalet daktyli jest ich zdolność do regulowania układu nerwowego, dzięki swojej bogatej zawartości potasu. Badania wykazały, że wyższe spożycie potasu (400 mg) może zmniejszyć ryzyko udaru o 40 procent.