Dzika róża to najpospolitszy wolno rosnący gatunek róży w Europie Środkowej.
Rośnie dziko, ale naprawdę warto mieć w pobliżu domu ten krzak. Zachwyca nie tylko białymi i różowymi kwiatami, które cudownie pachną wiosną i wczesnym latem, ale też jesienią prezentując nam jaskrawoczerwone lub czerwono-pomarańczowe owoce.
Nie tylko dla wzmocnienia organizmu
Dzika róża to skarbnica cennych substancji, zwłaszcza witaminy C , ale także B1, B2, E i K, a także flawonoidów, karotenoidów, garbników itp.
Są doskonałym środkiem wzmacniającym odporność, działają jako silny przeciwutleniacz, zawarta w nich witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy i koncentrację, wapń wzmacnia kości i zęby, a żelazo pozytywnie wpływa na ukrwienie.
Dzika róża dzięki swojemu unikalnemu składowi pomaga nam nie tylko jako profilaktyka przed przeziębieniem, ale jest również doskonała na żylaki i choroby przyzębia, gdzie zalicza się je nawet do najlepszych naturalnych środków na tę nieprzyjemną chorobę.
Poza tym może nam pomóc również przy problemach bardziej intymnych, korzystnie wpływa na cykl menstruacyjny.
Herbatkę z dzikiej róży znamy chyba wszyscy, ale może spróbujesz wykorzystać te czerwone ozdoby jesiennej natury w nieco niekonwencjonalny sposób?
Nalewka z dzikiej róży pobudzi i wzmocni
Przygotowanie tej nalewki nie jest trudne ani pod względem przygotowania, ani składu. Wystarczą do tego tylko cztery składniki:
- 200 g owoców dzikiej róży,
- 300 ml klarownego wysokoprocentowego alkoholu,
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżek wody.
Jeśli to możliwe, zbieraj owoce w czystym środowisku, z dala od dróg i innych potencjalnie zanieczyszczonych obszarów.
Umyj zebrane owoce dzikiej róży, usuń z nich łodygi i postrzępiony koniec, a następnie zmiksuj owoce lub pokrój je i wydrąż nasiona.
Przygotowane w ten sposób owoce dzikiej róży przełożyć do czystego, zamykanego pojemnika, zalać alkoholem i pozostawić do maceracji lub zaparzenia na zimno przez około 2 tygodnie.
Codziennie wstrząsaj pojemnikiem. Po 2 tygodniach przecedź zawartość przez gazę lub jeszcze lepiej przez ściereczkę, aby odfiltrować wszelkie pozostałe owoce dzikiej róży.
W rondlu przygotuj roztwór cukru i wody, gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj do niego macerat z dzikiej róży.
Wymieszaj i przelej do zamykanej szklanej butelki. Pozostaw nalewkę na co najmniej tydzień, a następnie spożywaj 1 łyżkę w razie potrzeby.
Ze względu na zawartość alkoholu ta nalewka oczywiście nie jest odpowiednia dla dzieci i kobiet w ciąży, ale inni mogą ją stosować w celu uzupełnienia witaminy C, wzmocnienia odporności i ogólnego pobudzenia organizmu.