Sprawdź, jak przygotować prosty napój drożdżowy i czerpać korzyści z jego regularnego spożywania. Przekonaj się, dlaczego terapia drożdżami może być kluczem do zdrowej skóry i wzmocnionego organizmu.
Drożdże są niezbędnym składnikiem do przygotowania słodkich i słonych wypieków. Jednakże, można je również wykorzystać do oczyszczania jelit, wzmacniania odporności oraz leczenia niektórych schorzeń skórnych.
Drożdże są uniwersalne
Drożdże kojarzone są przede wszystkim z produktami spożywczymi. Babcie przygotowywały z nich pyszne ciasta, buchty i pieczywo słone.
Jak się jednak okazuje, drożdże mają zastosowanie również w innych dziedzinach. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd.
Czym są drożdże?
Drożdże to jednokomórkowe mikroorganizmy należące do królestwa grzybów. Drożdże (kwas) to mieszanka tych drożdży i mąki.
Drożdże są bogatym źródłem cennych składników odżywczych i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk i fosfor. Oznacza to, że stosowanie tych grzybów ma pozytywny wpływ na:
- stan skóry, włosów i paznokci (cynk i biotyna)
- funkcjonowanie układu nerwowego i trawiennego (witamina B12)
- odporność (witaminy z grupy B, żelazo)
- redukcję trądziku (witamina E, kwas foliowy, witamina B6)
Jak najlepiej wykorzystać drożdże?
Można je wykorzystać jako suplement diety, preparaty z zawartością drożdży są dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.
Farmaceuta może doradzić odpowiedni środek, przede wszystkim w postaci kapsułek, zależnie od Twoich potrzeb. Terapia drożdżami sprawdziła się doskonale w walce z trądzikiem i łupieżem.
Możesz również przygotować napój drożdżowy, jeśli nie jesteś zwolennikiem tabletek. Jest on prosty w przygotowaniu i każdy sobie poradzi, zwłaszcza w zaciszu domowym.
Jak przygotować napój drożdżowy?
Najlepiej użyć świeżych drożdży w kostce. Kursy drożdżowe trwają przez 2 miesiące, a napój należy spożywać codziennie, 2-3 razy w tygodniu.
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży (około 2/3 kostki)
- 250 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, według smaku)
Przygotowanie:
- Umieść drożdże w szklance i zalej wrzącą wodą (wrzątek zabije mikroorganizmy, aby nie fermentowały w jelitach). Następnie dokładnie wymieszaj, ostudź, dodaj miód według smaku i pij najlepiej rano przed śniadaniem.
- Jeśli smak jest zbyt intensywny, możesz spróbować innej wersji z mlekiem. Wystarczy zalać drożdże dwiema łyżkami wrzącej wody i dobrze wymieszać. Następnie dodaj szklankę mleka i miód, aby poprawić smak. Pij przed posiłkiem.
Jeśli napój powoduje niepożądane skutki uboczne, takie jak ból brzucha, wzdęcia, gazowanie, bóle głowy lub reakcje alergiczne, przerwij leczenie i skonsultuj się z lekarzem.