Strona głównaZdrowieNapój drożdżowy oczyszcza jelita, wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry

Napój drożdżowy oczyszcza jelita, wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry

Sprawdź, jak przygotować prosty napój drożdżowy i czerpać korzyści z jego regularnego spożywania. Przekonaj się, dlaczego terapia drożdżami może być kluczem do zdrowej skóry i wzmocnionego organizmu.

Drożdże są niezbędnym składnikiem do przygotowania słodkich i słonych wypieków. Jednakże, można je również wykorzystać do oczyszczania jelit, wzmacniania odporności oraz leczenia niektórych schorzeń skórnych.

Drożdże są uniwersalne

Drożdże kojarzone są przede wszystkim z produktami spożywczymi. Babcie przygotowywały z nich pyszne ciasta, buchty i pieczywo słone.

Jak się jednak okazuje, drożdże mają zastosowanie również w innych dziedzinach. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd.

Czym są drożdże?

Drożdże to jednokomórkowe mikroorganizmy należące do królestwa grzybów. Drożdże (kwas) to mieszanka tych drożdży i mąki.

Drożdże są bogatym źródłem cennych składników odżywczych i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk i fosfor. Oznacza to, że stosowanie tych grzybów ma pozytywny wpływ na:

  • stan skóry, włosów i paznokci (cynk i biotyna)
  • funkcjonowanie układu nerwowego i trawiennego (witamina B12)
  • odporność (witaminy z grupy B, żelazo)
  • redukcję trądziku (witamina E, kwas foliowy, witamina B6)

Jak najlepiej wykorzystać drożdże?

Można je wykorzystać jako suplement diety, preparaty z zawartością drożdży są dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.

Farmaceuta może doradzić odpowiedni środek, przede wszystkim w postaci kapsułek, zależnie od Twoich potrzeb. Terapia drożdżami sprawdziła się doskonale w walce z trądzikiem i łupieżem.

Możesz również przygotować napój drożdżowy, jeśli nie jesteś zwolennikiem tabletek. Jest on prosty w przygotowaniu i każdy sobie poradzi, zwłaszcza w zaciszu domowym.

Jak przygotować napój drożdżowy?

Najlepiej użyć świeżych drożdży w kostce. Kursy drożdżowe trwają przez 2 miesiące, a napój należy spożywać codziennie, 2-3 razy w tygodniu.

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży (około 2/3 kostki)
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, według smaku)

Przygotowanie:

  1. Umieść drożdże w szklance i zalej wrzącą wodą (wrzątek zabije mikroorganizmy, aby nie fermentowały w jelitach). Następnie dokładnie wymieszaj, ostudź, dodaj miód według smaku i pij najlepiej rano przed śniadaniem.
  2. Jeśli smak jest zbyt intensywny, możesz spróbować innej wersji z mlekiem. Wystarczy zalać drożdże dwiema łyżkami wrzącej wody i dobrze wymieszać. Następnie dodaj szklankę mleka i miód, aby poprawić smak. Pij przed posiłkiem.

Jeśli napój powoduje niepożądane skutki uboczne, takie jak ból brzucha, wzdęcia, gazowanie, bóle głowy lub reakcje alergiczne, przerwij leczenie i skonsultuj się z lekarzem.

Zobacz Też: