Strona głównaZdrowieNapój obniżający poziom cholesterolu, który przedłuży Twoje życie o lata

Napój obniżający poziom cholesterolu, który przedłuży Twoje życie o lata

zielona herbata

Dotychczasowe badania projektu LONGEVITY nauczyły nas, że spożywane przez nas pokarmy mogą chronić nas przed chorobami. Wyraźnie podkreślono również korzyści płynące z niektórych napojów. W szczególności jeden napój może zachować funkcje poznawcze i przedłużyć życie, jeśli jest regularnie spożywany.

Przeciwutleniacze mają działanie przedłużające życie, ponieważ usuwają z organizmu szkodliwe substancje. Ale niektóre przeciwutleniacze, takie jak te znajdujące się w zielonej herbacie są silniejsze niż inne.

Zielona herbata jest doskonałym źródłem katechin, silnego przeciwutleniacza, szanowanego ze względu na swoje właściwości ochronne przed chorobami.

Naukowcy uważają, że związki te są odpowiedzialne za działanie obniżające poziom cholesterolu napoju. Szczególnym rodzajem katechin występujących w zielonej herbacie jest ECGC, która jest znana jako jedna z najsilniejszych.

Jedna metaanaliza opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition sugerowała, że ​​zielona herbata znacznie obniża całkowity cholesterol, w tym LDL, czyli „zły” cholesterol.

Wiele badań zwróciło również uwagę na przedłużające życie skutki ECGC, wyjaśniając, że może ono przedłużyć życie o ponad rok.

W jednym badaniu przeprowadzonym na gryzoniach naukowcy podzielili dorosłe myszy na trzy grupy, aby zaobserwować ochronne działanie leżące u podstaw ECGC.

Jedna grupa służyła jako grupa kontrolna i zaoferowano jej standardową karmę laboratoryjną wraz z czystą wodą.

Inna grupa spożywała diety wysokotłuszczowe i piła wodę z dodatkiem fruktozy, podczas gdy trzecia grupa spożywała tę samą dietę z dodatkiem wody wzbogaconej EGCG.

Wyniki później ujawniły, że gryzonie, które spożywały ECGC, radziły sobie lepiej w testach poznawczych, potwierdzając neuroprotekcyjne działanie związku.

Napełniony kubek parzonej zieleni zawiera około 50 do 100 mg ECGC. Zielona herbata zawiera najwyższe stężenia tego związku, które wzrasta wraz z czasem parzenia.

Oddzielne badania przeprowadzone na Oregon State University sugerują, że związek ma zdolność zwiększania liczby regulatorowych limfocytów T w organizmie, co może pomóc w ochronie przed chorobami autoimmunologicznymi.

Naukowcy odkryli, że związek był w stanie regulować apetyt u gryzoni po diecie wysokotłuszczowej i wysokocukrowej.

Spożywanie herbaty wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem miażdżycowej choroby sercowo-naczyniowej i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.

Wiadomo, że EGCG pomaga w stanach zapalnych, utracie wagi oraz zapobiega chorobom serca i mózgu, ale nie jest to jedyny korzystny związek występujący w zielonej herbacie.

Zobacz Też: