Sok z kiwi to jeden z tych składników, którego nie powinno się przegapić w codziennej diecie. Jest bogaty w składniki odżywcze, które mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych naszemu organizmowi.
Jest idealną bronią dla tych, którzy mają problemy z pęcherzem moczowym i nerkami.
Ten sok dostarczy Ci duże ilości błonnika i potasu, a może także ochronić Cię przed powikłaniami związanymi z sercem.
Najważniejsze korzyści zdrowotne soku z kiwi:
-
- Oczyszcza nerki i pęcherzyk żółciowy z kamieni
-
- Chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi
- Minimalizuje ryzyko udaru mózgu
- Zapobiega skrzepom krwi
- Chroni żywotność komórek
-
- Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- Wzmaga układ odpornościowy
- Oczyszcza ciało
- Powstrzymuje powstawanie złogów tłuszczowych
- Usuwa cellulit
- Poprawia pamięć
- Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry
Składniki:
-
- 1,5 kg kiwi
- 1-2 łyżki miodu
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Na samym wstępie obierz, pokrój i zmiksuj owoce kiwi. Następnie zagotuj wodę i poczekaj do jej ostygnięcia.
Dodaj wodę i miód do prędzej przygotowanego soku z kiwi. Mieszaj tak długo, aż miód całkowicie się rozpuści. Umieść sok w czystych szklanych butelkach i przechowuj w lodówce.
Spożywanie:
Zaleca się, aby nie przekraczać 2 szklanek rozcieńczonego soku kiwi w ciągu dnia, ponieważ może powodować uczulenie.
Sok z kiwi jest bogaty w witaminy A, C, E i B, a także wapń, selen, fosfor, żelazo, karotenoidy, chlorofil, flawonoidy, luteinę i węglowodany. Jest idealny do stosowania w dietach dla niemowląt, jak również w czasie ciąży.