Zbieraj pąki, które brzoza ma w okresie wiosennym. Rozpalą Twój potencjał po zimie i dodadzą energii Twojemu organizmowi. Mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Ciekaw jesteś co przygotowywały z nich nasze babcie? Czytaj dalej!
Biała brzoza to eleganckie święte drzewo, które było często używane w starożytnej medycynie ludowej.
Oprócz pąków wiosennych wykorzystywano także sok, korę i liście brzozy. A ze względu na ciekawą zawartość substancji leczniczych tak pozostało do dziś, a wpływ brzozy na zdrowie człowieka potwierdzają również liczne badania naukowe.
Pąki brzozy
Pąki brzozy zbiera się ze starszych drzew wiosną, przed pączkowaniem, gdy pęcznieją.
Są spiczaste, błyszczące i lepkie. W domu rozłóż je na chłonnym papierze i pozostaw do wyschnięcia w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Codziennie obracaj je, aby były napowietrzone. Najlepiej czują się w cieniu w temperaturze do 30°C.
Suszone pąki przechowuj w ciemnych pojemnikach, możesz je również zmiażdżyć lub zmielić. Pachną bardzo przyjemnie i mają lekko ostry smak.
Dlaczego pąki brzozy?
Te młode pąki zawierają dużą ilość substancji, których nie można znaleźć w innych częściach brzozy.
Jest to szeroka gama hormonów, enzymów, minerałów, pierwiastków śladowych, witamin i innych ważnych substancji. Zawierają również rzadki olejek eteryczny (3,5-5%).
W czym mogą Ci pomóc pąki brzozy?
Brzoza i zawarte w niej substancje lecznicze są sprawdzonym pomocnikiem w leczeniu wielu chorób stawów.
Pozbywają się szkodliwych złogów i znacznie zmniejszają obrzęki stawów. W ten sam sposób brzoza łagodzi arteriosklerozę, zapalenie kości i osteoporozę.
Biała brzoza ma głównie działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Zewnętrznie brzoza czyści, dezynfekuje i leczy drobne urazy, leczy wysypki i egzemy.
Jednocześnie wspomaga wzrost włosów, ich elastyczność i połysk oraz pomaga oczyścić skórę, odblokować pory i wspomagać ogólną regenerację skóry.
Nasze babcie przygotowały nalewkę z pąków brzozy
- Umieść około 50 g pąków brzozy w ciemnej butelce i zalej je 500 ml alkoholu.
- Zamknij pojemnik i pozostaw do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez co najmniej 4 tygodnie.
- Codziennie dokładnie wstrząsaj powstałą nalewką.
Po upływie odpowiedniego czasu przecedź koncentrat przez filtr do kawy lub ściereczkę i przechowuj w zamkniętych butelkach w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jak stosować nalewkę
Już teraz na wiosnę można wykonać profilaktyczne oczyszczanie i odpowiednią detoksykację organizmu. W ten sposób między innymi również wspomożesz odchudzanie.
Spożywaj nalewkę brzozową trzy razy dziennie, 15 do 20 kropli wymieszaj w szklance czystej wody.