Antybiotyk to lek, który pomaga hamować i niszczyć zarazki atakujące twoje ciało. Od czasu ich odkrycia antybiotyki stały się niezbędne w praktyce medycznej.
Dziś pozostają jednym z najlepszych narzędzi do kontroli zakażeń wywołanych przez szkodliwe patogeny.
Istnieją jednak pewne kontrowersje dotyczące ich regularnego używania. Wynika to z faktu, że niektóre z ich składników chemicznych mogą powodować niepożądane skutki uboczne, gdy są używane zbyt często.
Ponadto niektóre mikroorganizmy stały się odporne na ich działanie. Oznacza to, że potrzebne są bardziej agresywne kombinacje, aby z nimi walczyć.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieją również naturalne składniki, które mają podobne efekty. Ponieważ pochodzą z natury, nie wywołują negatywnych reakcji innych leków.
Te alternatywy mogą być stosowane do zwalczania powszechnych infekcji, takich jak choroby układu oddechowego lub zaburzenia dróg moczowych.
Dzisiaj chcemy podzielić się z Tobą prostą i niedrogą receptą, która pomoże ci uniknąć tych warunków.
Domowy antybiotyk z miodu i kurkumy na infekcje
Połączenie miodu i kurkumy jest starą metodą, o właściwościach antybiotycznych i antywirusowych, które pomagają poprawić odpowiedź organizmu na układ odpornościowy.
Gdy są w 100% organiczne, oba te składniki są użyteczne w zwalczaniu objawów spowodowanych przez wirusy, bakterie i inne patogeny, które mogą powodować nudności.
Chociaż każdy z nich ma same pozytywne skutki, dziś chcemy połączyć je w jeden lek, aby wykorzystać wszystkie ich właściwości.
Korzyści z miodu
Miód to słodka substancja ceniona ze względu na wysoką wartość odżywczą i zastosowanie lecznicze od wieków.
Bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i niezbędne aminokwasy, miód jest antybiotykiem, który jest częścią setek alternatywnych środków.
Jego właściwości przeciwzapalne i regeneracyjne pomagają przeciwdziałać negatywnym działaniom wolnych rodników na komórki. Pomagają również wzmocnić tkanki i zwiększyć produkcję przeciwciał.
Przy stosowaniu wewnętrznym i zewnętrznym miód może spowolnić wzrost niektórych rodzajów bakterii, wirusów i grzybów, dzięki czemu pomaga w leczeniu niektórych chorób.
To nawet jeden z najlepszych sposobów na grypę i przeziębienie, ponieważ promuje wydalanie śluzu i oczyszcza drogi oddechowe.
Korzyści z kurkumy
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii wysoko oceniona od setek lat dzięki swoim zastosowaniom w medycynie alternatywnej i gotowaniu.
Substancja czynna w kurkumie, kurkumina nadaje jej charakterystyczny pomarańczowy kolor, a także działa jako naturalny środek przeciwzapalny, antybiotyk i środek przeciwbólowy.
Substancja ta kontroluje nierównowagę w procesie zapalnym tkanek, niszczy szkodliwe cząsteczki bakterii i tworzy barierę ochronną przeciwko patogenom powodującym infekcje.
Z niewiadomych jeszcze powodów ta przyprawa ma ponad 150 właściwości terapeutycznych, które mogą zwalczać wiele różnych chorób.
Jak zrobić ten domowy antybiotyk?
Ten środek znany w wielu kulturach jako „złoty miód”, jest naturalnym sprzymierzeńcem twojego zdrowia dzięki swojej zdolności niszczenia bakterii i wirusów.
Wiele osób dodało go do codziennej diety jako metodę wzmacniania ich układu odpornościowego. Jednak działa również jako leczenie istniejącej infekcji.
Co będziesz potrzebować:
- 4 łyżki miodu (100 g)
- 1 i 1/2 łyżki sproszkowanej kurkumy (15 g)
- Przybory
- 1 szklany słoik z pokrywką
- 1 mała drewniana łyżka
Przygotowanie
- Najpierw wlej miód do szklanego słoika, a następnie dodaj proszek z kurkumy.
- Następnie mieszaj tę mieszaninę drewniana łyżką, aż oba składniki zostaną połączone.
- Zamknij słoik szczelnie i odstaw na noc.
Stosowanie:
- Weź łyżkę tego lekarstwa codziennie, najlepiej na pusty żołądek.
- Aby ułatwić konsumpcję możesz dodać ją do połowy szklanki ciepłej wody.
- Jeśli masz infekcję spożywaj nawet trzy razy dziennie.
Przeciwwskazania
Pacjenci z kamicą żółciową lub chorobą wątroby nie powinni stosować tego leczenia.