Strona głównaZdrowieNaukowcy uważają, że kawa z mlekiem jest prawdopodobnie w stanie wyeliminować stany...

Naukowcy uważają, że kawa z mlekiem jest prawdopodobnie w stanie wyeliminować stany zapalne w organizmie

Kawa to jeden z Twoich ulubionych napojów? Jeśli skusisz się na wersję z mlekiem, wiedz, że prawdopodobnie skutecznie tłumi stany zapalne w organizmie.

Jeśli wolisz pić kawę z mlekiem, ma to dla Ciebie ciekawą premię, która ma nawet podstawy naukowe.

Za badania odpowiadali duńscy eksperci, którzy doszli do wniosku, że picie kawy z mlekiem w odpowiednich dawkach jest całkiem korzystne dla organizmu.

Zapalenie w ciele

Zapalenie jest naturalną reakcją obronną organizmu, która chroni go przed atakami szkodliwych bakterii i wirusów.

Jeśli stan zapalny jest przewlekły, może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca lub rak.

Ostre zapalenie rozpoczyna się natychmiast po urazie lub uszkodzeniu przez chemikalia, mikroorganizmy lub oparzenia.

Objawy towarzyszące trwają kilka godzin, czasem dni i tygodni, a układ odpornościowy odbudowuje w tym czasie uszkodzone tkanki.

Badania na Uniwersytecie w Kopenhadze

Na podstawie badań duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze doszli do wniosku, że połączenie mleka i kawy podwaja działanie przeciwzapalne komórek odpornościowych.

Istnieje ciekawe połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z kawy. Tak więc poranna filiżanka kawy przyniesie Ci nie tylko dobry nastrój, ale znacznie więcej dla Twojego solidnego zdrowia.

W laboratorium naukowcy obserwowali, jak naturalnie występujące w kawie przeciwutleniacze zwane polifenolami reagują na mieszane aminokwasy, które są podstawą białek. 

„Kiedy polifenol reaguje z aminokwasem, ten polifenol ma dodatkowe działanie hamujące na zapalenie w komórkach odpornościowych. Dlatego naturalne jest wyobrażenie sobie, że ten koktajl może mieć również korzystny wpływ na stany zapalne w organizmie człowieka” – mówi Marianne Nissen Lund, kierownik badania, profesor z Wydziału Nauk o Żywności UW.

„Ziarna kawy są pełne polifenoli, a mleko jest bogate w białko. Podobna reakcja mogłaby wystąpić między polifenolami i aminokwasami w daniu mięsnym z warzywami lub smoothie, gdyby użyto białka, takiego jak mleko lub jogurt” – dodał współpracownik naukowiec Lund.

Kawa jest doskonałym przeciwutleniaczem

Kawa jest korzystna dla naszego organizmu ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają nam w walce z wolnymi rodnikami i stanowią doskonałą profilaktykę przed groźnymi chorobami.

Reprezentowany jest również kwas chlorogenowy, który bierze udział w zmniejszaniu wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego.

Kwas ten wpływa również na redukcję masy ciała, zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego z pożywienia w wątrobie oraz chroni serce przed wieloma chorobami.

Zobacz Też: