Nie ma bardziej skutecznego zioła: obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom cukru we krwi

Koper jest niedocenianym ziołem, jeśli chodzi o domowe sposoby. Ludzie często sięgają po rumianek, nagietek czy miętę, ale wielu nawet nie myśli o koperku. A szkoda, bo koperek ma niesamowitą ilość właściwości zdrowotnych. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, pomaga przy powszechnych dolegliwościach, a nawet problemach psychicznych.

W czym koperek może Ci pomóc?

Koper to często niedoceniane zioło wspomaga odchudzanie, ale pomaga także przy wielu chorobach. Według ekspertów NetMeds koper wspomaga zdrowie oczu, kości ( 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kopru zawiera więcej wapnia niż szklanka mleka). Wzmacnia odporność, leczy niestrawność i problemy ze snem, łagodzi infekcje dróg oddechowych, reguluje gospodarkę hormonalną i poprawia zdrowie reprodukcyjne.

Lek. Dana P. Baby dodaje, że koperek korzystnie wpływa także na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, między innymi dlatego, że obniża ciśnienie krwi. Dobrze wpływa także na poziom cukru we krwi, dlatego jest korzystny w leczeniu cukrzycy. Według badań naukowych koperek nie tylko pomaga w leczeniu istniejącej cukrzycy typu 2, ale może również pomóc w zapobieganiu jej wystąpieniu.

Jak używać koperku

Oprócz typowych zastosowań kulinarnych, takich jak sosy koperkowe i zupy, koperek można także dodawać do sałatek lub koktajli, można też zrobić herbatę z koperku. Pomoże Ci przy kacu, skurczach i problemach trawiennych, ale także przy nadmiernym stresie, nerwowości, depresji czy stanach lękowych i bezsenności.

Jeśli cierpisz na bóle głowy, kaszel, bóle zębów lub dziąseł, przygotuj wywar z nasion kopru. Robi się to wsypując jedną łyżeczkę rozdrobnionych suszonych nasion do 2,5 dcl wrzącej wody i pozwalając jej parzyć się przez 5 do 10 minut. Warto dodać także goździki, a po odsączeniu i ostudzeniu także miód. Można przyjmować od 2 do 3 filiżanek dziennie.

Kobiety w ciąży powinny unikać kopru

Pomimo znaczących korzyści zdrowotnych, spożywanie kopru wiąże się z pewnym ryzykiem. Kobiety w ciąży powinny unikać nadmiernego spożycia kopru, a zwłaszcza ekstraktów z kopru , ponieważ nadmierne ilości mogą prowadzić do uszkodzenia płodu. Nadmierne użycie kopru może również powodować reakcje alergiczne, w tym pokrzywkę, biegunkę, wymioty, swędzenie w jamie ustnej oraz obrzęk języka i gardła.