ZdrowieNie uwierzysz co dzieje się z ciałem, gdy codziennie jesz 1 cebulę

Nie uwierzysz co dzieje się z ciałem, gdy codziennie jesz 1 cebulę

Nie musisz od razu biec do apteki, wystarczy zajrzeć do swojej kuchni. Zwykła cebula może pomóc w wielu problemach zdrowotnych.

Cebula jest jednym z najczęściej używanych składników w kuchni. Prawie zawsze masz ją w domu, co jest świetne.

Może stanowić swoisty „pierwszy ratunek” przy wielu dolegliwościach, od przeziębienia po wypadanie włosów. Regularne spożywanie cebuli może nawet zapobiegać wielu problemom zdrowotnym.

Niezwykła Moc Związków Siarki

Surowa cebula ma niską zawartość kalorii (tylko 40 kalorii na 100 gramów), ale dużo wody (89%), sporą ilość błonnika (1,7%), węglowodanów (9%) oraz znikomą ilość białka i tłuszczu.

Jest bogata w przeciwutleniacze i związki siarki, które wiążą się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z obniżeniem poziomu cukru we krwi, poprawą zdrowia kości, a nawet zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka.

Skrzynka Skarbów związanych z Odżywczymi Składnikami

Cebula zawiera także znaczną ilość witaminy C i B6, kwasu foliowego oraz potasu, co przynosi wiele zalet. Witamina C jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz gojenia ran.

Witamina B6 jest niezbędna dla zdrowia mózgu, dobrego nastroju i zmniejszenia ryzyka wystąpienia stanów depresyjnych.

Kwas foliowy jest ważny dla produkcji czerwonych krwinek i zdrowego wzrostu oraz funkcjonowania komórek. Na koniec potas, który pomaga w utrzymaniu równowagi płynów w komórkach.

Dlaczego warto codziennie jeść cebulę

Regularne spożywanie cebuli niesie ze sobą (niespodziewanie) ogromne korzyści. Niektóre z najbardziej intrygujących to:

Regulacja poziomu cukru we krwi: Surowa cebula może pomóc w kontrolowaniu zarówno cukrzycy typu 1, jak i typu 2. Zaledwie 100 gramów surowej cebuli dziennie może istotnie regulować poziom cukru we krwi.

Zdrowie kości: Surowa cebula korzystnie wpływa na twoje kości i chroni je przed osteoporozą. Obszerna studia obserwacyjna przeprowadzona wśród kobiet po pięćdziesiątce wykazała, że regularne spożywanie cebuli wiąże się ze zwiększoną gęstością kości.

Zmniejszone ryzyko raka: Badania obserwacyjne łączą zwiększone spożycie cebuli (szczególnie surowej) z mniejszym ryzykiem wystąpienia kilku typów raka, takich jak rak żołądka, piersi, jelita grubego i prostaty.

Poprawa wyglądu skóry: Związki siarki zawarte w cebuli wspierają produkcję kolagenu, pomagając utrzymać zdrowe komórki skóry i chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem się.

Zdrowsze i gęstsze włosy: Związki siarki (i związany z nimi kolagen) są korzystne dla twoich włosów. Dodatkowo, stosowanie soku z cebuli na włosy może zapobiec ich wypadaniu, przedwczesnemu siwieniu, usunąć łupież i przywrócić im blask.


Czy intrygują cię niesamowite korzyści zdrowotne cebuli? Podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi na Facebooku.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze