Od dawna wiemy, jak zdrowy i korzystny dla zdrowia jest czosnek. Ale czy wiesz, jak używać łupin tego super zdrowego warzywa?
Znane od wieków
Łupiny czosnku znane są ze swojego działania od wieków. W Chinach ślady ich używania zostały odnotowane przed naszą erą. Stosowano je głównie w celu wspomagania odporności, walki z wewnętrznymi stanami zapalnymi, a kobiety mówiły na nie eliksir młodości.
Jak były używane?
Łupiny były zawsze zbierane wyłącznie ze zdrowego czosnku, bez najmniejszych śladów uszkodzeń czy zgnilizny. Drobno je mielono i przechowywano w zamykanym pojemniku. Codziennie pobierano mały stosik zmielonych łupin (mniej niż łyżeczka) rozpuszczano w 1 szklance wody.
Zabieg ten był stosowany w celu wzmocnienia odporności, stłumienia stanów zapalnych – zwłaszcza górnych dróg oddechowych oraz tłumienia oznak starości. Łupiny czosnku zawierają kwercetynę, która jest bioflawonoidem i wspomaga regenerację tkanek. Leczenie trwało miesiąc.
Przepis babci na biegunkę!
Moja prababka znała już tę ludową metodę na niestrawność i używała jej, gdy tylko pojawiały się takie problemy. Wymieszaj 1 łyżeczkę zmielonych łupin w 1/2 szklanki wody i wypij napój. Jednak nie przesadzaj z używaniem, więcej niż 2 łyżeczki proszku może prowadzić do zaparć.
Ostrzeżenie:
Zabiegi z wykorzystaniem łupin z czosnku nie są odpowiednie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci oraz osób z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego, a także chorych na cukrzycę.