Przez setki lat była stosowana w naturalnych zastosowaniach medycznych. Jest to bardzo pożywne i dobre dla twojego zdrowia.
Ponadto często dodaje się ją jako przyprawę do potraw, nadając im odrobinę pikanterii i wyraźny żółtawo-pomarańczowy kolor.
Jest również stosowana w wielu domowych środkach leczniczych jako środek przeciwbólowy, przeciwzapalny i przeciwbakteryjny.
W rzeczywistości, ze względu na wysoką koncentrację przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, uważa się, że jest ona korzystna w zapobieganiu i leczeniu różnych rodzajów raka.
Najlepsze jest to, że jest bardzo wszechstronna i można ją dodawać do żywności na wiele różnych sposobów, aby wykorzystać jej właściwości.
Na przykład możesz zrobić sok leczniczy, który promuje zdrowie fizyczne i poznawcze, gdy jest przyjmowany regularnie.
1. Walczy z zapaleniem stawów
Przede wszystkim ludzie z zapaleniem stawów mogą zobaczyć dobre wyniki przy regularnym spożywaniu kurkumy.
Napój ten koncentruje silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają ból stawów i sztywność po wchłonięciu.
2. Pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera
Kurkumina, substancja czynna w kurkumie zmniejsza stan zapalny w mózgu i zatrzymuje uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki.
W związku z tym zapobiega pogorszeniu funkcji poznawczych związanych z wiekiem i chorobą Alzheimera.
3. Zmniejsza ryzyko raka
Antyoksydanty skoncentrowane w kurkumie mają pozytywny wpływ na niszczenie wolnych rodników i nieprawidłowych komórek związanych z rakiem.
Ogólnie rzecz biorąc te cząsteczki hamują negatywne działanie toksyn w organizmie i zatrzymują przyspieszony wzrost komórek rakowych.
4. Zwalcza zaburzenia trawienia
Naturalny sok z kurkumy łagodzi objawy niestrawności i zmniejsza nadmiar kwasowości w żołądku, aby zapobiec wrzodom i refluksowi.
Ponadto zwiększa metabolizm organizmu, poprawia ruchy jelit i zachęca do prawidłowego trawienia pokarmu.
5. Wspomaga zdrowie układu krążenia
Regularne spożywanie soku z kurkumy jest również doskonałym sposobem na utrzymanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów w linii.
Jego przeciwutleniacze sprzyjają eliminacji tych lipidów utrzymywanych w tętnicach, a tym samym pomagają zapobiegać zaburzeniom, takim jak stwardnienie tętnic.
Jest także przydatny do kontrolowania tworzenia się płytki tętniczej i stanów takich jak nadciśnienie.
6. Promuje dobre zdrowie wątroby
Ta przyprawa pomaga stworzyć równowagę między bilirubiną i żółcią, dwie ważne wydzieliny dla utrzymania dobrego zdrowia wątroby.
Jego podstawowe składniki odżywcze optymalizują pracę wątroby, jednocześnie zmniejszając stan zapalny, gromadzenie się toksyn i tłuszcz.
7. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu
Ten naturalny napój działa nie tylko przeciw starzeniu się komórek w środku. Ponadto jest to także bardzo pomocna w zapobieganiu oznakom przedwczesnego starzenia się skóry i włosów.
8. Reguluje poziom cukru we krwi
Wreszcie sok z kurkumy może nawet pomóc pacjentom z cukrzycą typu 2 poprzez jej zdolność do stymulowania metabolizmu cukru we krwi.
Spożywanie kieliszka dziennie znacznie obniża poziom cukru we krwi.
Jak zrobić sok z kurkumy w domu?
Naturalnie istnieje wiele przepisów na sok z kurkumy. Tutaj damy ci receptę z mocami detoksykującymi i moczopędnymi.
Składniki
- 2 szklanki wody (500 ml)
- 1 łyżka sproszkowanej kurkumy (10 g)
- Sok z 2 cytryn
- 2 łyżki miodu (50 g)
Przygotowanie
- Najpierw wlej wodę do garnka i zagotuj z łyżką kurkumy.
- Następnie zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut i dodaj sok z cytryny.
- Po ostygnięciu dodaj miód, aby go posłodzić.
- Pij jedną lub dwie filiżanki dziennie.
Przeciwwskazania
- Przede wszystkim nie należy przekraczać zalecanej ilości kurkumy, ponieważ jakikolwiek inna może podrażniać układ trawienny.
- Sok z kurkumy nie jest zalecany dla osób z kamieniami pęcherzyka żółciowego, ponieważ może powodować skurcze.