Strona głównaZdrowieNigdy więcej obrzęków: moja babcia tego używała, spróbuj i TY!

Nigdy więcej obrzęków: moja babcia tego używała, spróbuj i TY!

Natka pietruszki, choć stała się bohaterką kuchni należy do ziół leczniczych. Ma wspaniały smak i właściwości odżywcze, dzięki czemu może być stosowana jako lek. Medycyna ludowa wykorzystuje gją głównie w postaci naparów do leczenia obrzęków. Spróbuj samodzielnie przygotować z niej mieszankę leczniczą.

Pietruszka na obrzęki

Obrzęk kończyn pojawia się w odpowiedzi na problem. Mogą być również objawem poważnej choroby i przed zastosowaniem domowych sposobów leczenia należy zawsze skonsultować się z lekarzem. Mogą być związane z niewłaściwą dietą, chorym krążeniem, nerkami, problemami kobiecymi i innymi dolegliwościami.

Opuchliznę zauważysz najpierw na nogach w okolicy kostek, gdzie są one najbardziej zauważalne. Powodują dyskomfort, czasem nawet ból i trudności w chodzeniu.

Ponieważ najczęstszą przyczyną obrzęków jest zatrzymanie wody w organizmie, pietruszka jest idealna do rozwiązania Twoich problemów. Działa moczopędnie, pobudza wytwarzanie moczu i wspomaga jego wydalanie.

Nie powoduje skutków ubocznych jak produkowane przemysłowo diuretyki (leki).

Inne zalety pietruszki

Jak również opisuje witryna Healthline , pietruszka ma wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera substancję zwaną mirystyną, która hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Ponadto pietruszka nadaje się do wspierania funkcji mózgu. Poprawia przekazywanie impulsów i zmniejsza działanie toksyn na komórki mózgowe. Ma działanie przeciwzapalne, ponieważ zawiera dużo witaminy C i przeciwutleniaczy.

WebMD podaje, że pietruszka pomaga również przy reumatyzmie i osteoporozie, łagodząc ból.

Przepis na pietruszkowy napar

Czego będziesz potrzebować?

  • 5 gałązek natki pietruszki,
  • pół cytryny
  • 3 szklanki wody
  • i jedną łyżeczkę miodu.

Procedura przygotowania przepisu:

  1. Podgrzewaj wodę, aż będzie gorąca, ale nie wrząca.
  2. Włóż natki pietruszki do kubka i zalej wodą.
  3. Trzymaj łodygi pietruszki tak, aby nie były całkowicie zanurzone i znajdowały się na górze pojemnika.
  4. Pozostaw do zaparzenia na pięć minut.
  5. Usuń pietruszkę, dodaj cytrynę i miód.
  6. Tak przygotowany napój pić kilka razy dziennie.

Zobacz Też: