Strona głównaZdrowieNigdy nie wyrzucaj tej części banana. Dowiedz się dlaczego.

Nigdy nie wyrzucaj tej części banana. Dowiedz się dlaczego.

Korzyści zdrowotne wynikające z bananów są niezaprzeczalne. Skórka od banana może także przynieść korzyści na innych płaszczyznach naszego życia.

Chociaż dla każdego z nas jest czymś normalnym wyrzucanie skórek od bananów do śmieci kiedy kończymy jeść ten owoc, to wyobraźmy sobie, że robimy wielki błąd.

Przykładowo ludzie w Indiach jedzą skórki dlatego, że jest bogata w witaminy i minerały.
Czytaj dalej i dowiedz się, w jaki sposób można wykorzystać skórkę od banana.

Wybielić zęby

Wystarczy przetrzeć je wewnętrzną częścią skórki, rób to codziennie przez dwa tygodnie. Zauważysz pozytywne rezultaty już po kilku zabiegach.

Usuń brodawki

Skórka banana może skutecznie usunąć brodawki ze skóry. Zastosuj kawałek skórki banana na zmienioną chorobowo skórę i zabezpiecz na przykład za pomocą plastra. Pozostaw na noc, powtarzaj, aż brodawka sama odpadnie.

Leczy trądzik i usuwa zmarszczki

Jeśli masz skórę wrażliwą i skłonną do zmarszczek, peelingi bananowe są właśnie dla Ciebie, gdyż zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, które mogą skutecznie zmniejszyć jakiekolwiek oznaki starzenia. Dodatkowo skórka zawiera środki nawilżające, które odżywiają i głęboko nawilżają skórę. Pocieraj twarz w miejscach, gdzie występuje trądzik albo zmarszczki. Pozostaw na pół godziny, a następnie spłucz ciepłą wodą.

Zmniejszyć objawy łuszczycy

Chociaż prawdą jest, że bananowa skórka nie może leczyć łuszczycy, jednak może zmniejszyć objawy tej choroby. Podobnie jak w poprzednim zabiegu pocieraj skórę w miejscu, gdzie występuje łuszczyca.

Potężny środek przeciwbólowy

Jeśli cierpisz z powodu bólu w dowolnym miejscu na ciele, po prostu przyłóż skórkę w tym miejscu. Jest to potężny środek przeciwbólowy, który spowoduje zmniejszenie bólu bez konieczności zażycia środków przeciwbólowych.

Narzędzie utraty wagi

Banany mają wysoką zawartość potasu, większość tego minerału faktycznie znajdują się w skórce. Potas jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, jeśli chodzi o utratę wagi. Zwiększa on Twój metabolizm, dzięki czemu można spalić więcej tłuszczu, mają więcej energii, w tym samym czasie.
Skórka od banana jest również bogata w błonnik, przeciwutleniacze i witaminy A i B. W rzeczywistości, zawiera więcej błonnika niż sam owoc, a sprawia on, że dłużej nie czujemy głodu.

Składniki:

4 zielone skórki banana
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
2 łyżeczki oleju kokosowego
½ łyżeczki nasion gorczycy

½ szklanki grochu (namoczyć na noc)
2 łyżki surowego startego kokosa
sok z jednej cytryny

Sposób użycia:

Pokrój skórki od banana, następnie gotuj je w wodzie wraz z kurkumą i szczyptą soli, dodać kilka kropli oleju. Odcedź, ale zachować płyn na później.

Ugotuj groch lub umyj go dokładnie, jeśli używasz tego z puszki. Roztop olej kokosowy na patelni, dodaj nasiona gorczycy i smaż przez kilka minut.

Dodać groszek i skórki bananów, mieszaj przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. Na końcu dodać sok z cytryny. Twój posiłek jest gotowy!

Podziel się tą ciekawostką z rodziną i znajomymi

Zobacz Też: