,

Ocet jabłkowy pomaga kontrolować cukrzycę

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Ocet jabłkowy to naturalny produkt, który od wieków był używany w wielu celach terapeutycznych.

Chociaż jego przydatność w kuchni jest prawdopodobnie najbardziej znana wiele kultur nagradza ten produkt za wysoką zawartość niezbędnych składników odżywczych i substancji czynnych.

Korzyści jakie może on przynieść dla zdrowia to kolejny powód, dla którego jest tak popularny, a wiele z nich zostało udowodnionych w badaniach naukowych .

Większość tych korzyści wynika z wysokiej zawartości pierwiastków śladowych i kwasów, które regulują naturalne pH organizmu i poprawiają trawienie.

Jednym z najbardziej zbadanych aspektów octu jabłkowego jest jego zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą.

Do tej pory doszło do znaczących ustaleń na ten temat, a eksperci twierdzą, że może to być kluczem do opanowania tej choroby.

Ocet jabłkowy może być równie skuteczny jak lek na cukrzycę

 Poziom insuliny i cukru we krwi odpowiada za tę chorobę.

Cukrzyca rozwija się, gdy organizm traci zdolność do regulowania glukozy występującej w krwioobiegu, albo dlatego, że staje się oporny na insulinę.

Z tego powodu stwierdzono, że składniki odżywcze zawarte w occie jabłkowym faktycznie zmniejszają i leczą cukrzycę, optymalizując działanie insuliny i kontrolując poziom cukru we krwi.

Społeczność medyczna opracowała leki blokujące trawienie cukrów i skrobi. To zmniejsza ryzyko wystąpienia skoki cukru, a tym samym kontrolowanie cukrzycy.

Niedawno jednak naukowcy odkryli, że ocet jabłkowy zawiera substancje, które powodują ten sam rodzaj blokady, co oznacza, że ​​ma podobny wpływ na działanie leków.

Jest to spowodowane dużą zawartością kwasu octowego, substancji bioaktywnej występującej w prawie wszystkich rodzajach octu.

Kwas octowy zapobiega pełnemu trawieniu złożonych węglowodanów, co osiąga się, przyspieszając proces, w którym żywność opuszcza żołądek lub zwiększając wchłanianie glukozy przez tkanki w ciele.

Jedna z teorii sugeruje, że ten produkt ma zdolność hamowania aktywności niektórych enzymów trawiennych, które rozkładają węglowodany na cukry, co spowalnia proces konwersji do glukozy we krwi.

Daje to Twojemu organizmowi więcej czasu na metabolizowanie cukru we krwi, zapobiegając jego wzrostowi do niebezpiecznych poziomów.

Jak spożywać ocet jabłkowy w celu kontrolowania cukrzycy?

Aby skorzystać z zalet octu jabłkowego, należy pamiętać,  że nigdy nie należy go spożywać w nadmiarze, a także wybrać produkt w 100% ekologiczny.

Chociaż istnieje wiele różnych marek dostępnych obecnie, niektóre z nich mogą być dość tanie, bo zostały poddane procesom rafinacji, które pozbawiają większości swoich korzystnych właściwości.

Aby regulować poziom glukozy we krwi zalecamy spożywanie go codziennie, ale nigdy nie przekraczając dwóch łyżek dziennie. Powinien one być rozcieńczony w wodzie lub innym płynie, aby zapobiec podrażnieniom jamy ustnej i gardła.

Najlepiej spożywać go na pusty żołądek lub przed snem. Jednak w tym drugim przypadku może to spowodować konieczność oddawania moczu w ciągu nocy.

Innym sposobem na jego spożycie są sosy do sałatek lub soki i koktajle. Obie formy pomogą uniknąć skoku cukru we krwi po posiłkach.

Ważne jest, aby pamiętać, że kwasy w occie mogą erodować szkliwo zębów, a nawet powodować oparzenia wrażliwych tkanek. Nigdy nie przekraczaj zalecanej ilości.

Ważne jest również, aby pamiętać, że długotrwałe spożywanie może obniżyć gęstość kości i poziom potasu. Aby temu zapobiec zalecamy stosowanie tego leczenia przez dwa kolejne tygodnie każdego miesiąca, a następnie zrobić przerwę na dwa tygodnie.

Jeśli masz niski poziom potasu lub cierpisz na osteoporozę porozmawiaj ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem tego rodzaju leczenia.

POLUB NAS NA FACEBOOKU