Ocet jabłkowy pomaga kontrolować cukrzycę

Ocet jabłkowy to naturalny produkt, który od wieków był używany w wielu celach terapeutycznych.

Chociaż jego przydatność w kuchni jest prawdopodobnie najbardziej znana wiele kultur nagradza ten produkt za wysoką zawartość niezbędnych składników odżywczych i substancji czynnych.

Korzyści jakie może on przynieść dla zdrowia to kolejny powód, dla którego jest tak popularny, a wiele z nich zostało udowodnionych w badaniach naukowych .

Większość tych korzyści wynika z wysokiej zawartości pierwiastków śladowych i kwasów, które regulują naturalne pH organizmu i poprawiają trawienie.

Jednym z najbardziej zbadanych aspektów octu jabłkowego jest jego zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą.

Do tej pory doszło do znaczących ustaleń na ten temat, a eksperci twierdzą, że może to być kluczem do opanowania tej choroby.

Ocet jabłkowy może być równie skuteczny jak lek na cukrzycę

Poziom insuliny i cukru we krwi odpowiada za tę chorobę.

Cukrzyca rozwija się, gdy organizm traci zdolność do regulowania glukozy występującej w krwioobiegu, albo dlatego, że staje się oporny na insulinę.

Z tego powodu stwierdzono, że składniki odżywcze zawarte w occie jabłkowym faktycznie zmniejszają i leczą cukrzycę, optymalizując działanie insuliny i kontrolując poziom cukru we krwi.

Społeczność medyczna opracowała leki blokujące trawienie cukrów i skrobi. To zmniejsza ryzyko wystąpienia skoki cukru, a tym samym kontrolowanie cukrzycy.

Niedawno jednak naukowcy odkryli, że ocet jabłkowy zawiera substancje, które powodują ten sam rodzaj blokady, co oznacza, że ​​ma podobny wpływ na działanie leków.

Jest to spowodowane dużą zawartością kwasu octowego, substancji bioaktywnej występującej w prawie wszystkich rodzajach octu.

Kwas octowy zapobiega pełnemu trawieniu złożonych węglowodanów, co osiąga się, przyspieszając proces, w którym żywność opuszcza żołądek lub zwiększając wchłanianie glukozy przez tkanki w ciele.

Jedna z teorii sugeruje, że ten produkt ma zdolność hamowania aktywności niektórych enzymów trawiennych, które rozkładają węglowodany na cukry, co spowalnia proces konwersji do glukozy we krwi.

Daje to Twojemu organizmowi więcej czasu na metabolizowanie cukru we krwi, zapobiegając jego wzrostowi do niebezpiecznych poziomów.

Jak spożywać ocet jabłkowy w celu kontrolowania cukrzycy?

Aby skorzystać z zalet octu jabłkowego, należy pamiętać,  że nigdy nie należy go spożywać w nadmiarze, a także wybrać produkt w 100% ekologiczny.

Chociaż istnieje wiele różnych marek dostępnych obecnie, niektóre z nich mogą być dość tanie, bo zostały poddane procesom rafinacji, które pozbawiają większości swoich korzystnych właściwości.

Aby regulować poziom glukozy we krwi zalecamy spożywanie go codziennie, ale nigdy nie przekraczając dwóch łyżek dziennie. Powinien one być rozcieńczony w wodzie lub innym płynie, aby zapobiec podrażnieniom jamy ustnej i gardła.

Najlepiej spożywać go na pusty żołądek lub przed snem. Jednak w tym drugim przypadku może to spowodować konieczność oddawania moczu w ciągu nocy.

Innym sposobem na jego spożycie są sosy do sałatek lub soki i koktajle. Obie formy pomogą uniknąć skoku cukru we krwi po posiłkach.

Ważne jest, aby pamiętać, że kwasy w occie mogą erodować szkliwo zębów, a nawet powodować oparzenia wrażliwych tkanek. Nigdy nie przekraczaj zalecanej ilości.

Ważne jest również, aby pamiętać, że długotrwałe spożywanie może obniżyć gęstość kości i poziom potasu. Aby temu zapobiec zalecamy stosowanie tego leczenia przez dwa kolejne tygodnie każdego miesiąca, a następnie zrobić przerwę na dwa tygodnie.

Jeśli masz niski poziom potasu lub cierpisz na osteoporozę porozmawiaj ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem tego rodzaju leczenia.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Spójrz, jak usunąć zmarszczki z twarzy zaledwie w tydzień

Nie ma wątpliwości, że jednym z najbardziej pożądanych pragnień każdej kobiety jest zawsze mieć młodą i promienną skórę bez względu na wiek. Usuwanie zmarszczek z twarzy może...

Worki, sińce, cienie pod oczami – zobacz jak się ich pozbyć

Główne przyczyn, które powodują cienie pod oczami to dziedziczenie, starzenie się, suchość skóry, długotrwały płacz, długotrwała praca przed komputerem, stres psychiczny lub fizyczny, brak snu...

Zobacz jak zapobiec atakowi serca, obniżyć poziom cholesterolu

Na długo przed czasem przyzwyczajenia się do spożywania leków, ludzie byli w stanie utrzymać doskonałe zdrowie. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego?Wszystko to ze względu na to,...

80% ataków serca można by uniknąć, gdyby wszyscy stosowali 5 łatwych zasad

Czy znasz główną przyczynę śmierci zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet? To atak serca i jest odpowiedzialny za ponad 1 milion zgonów każdego roku. Zwykle jest...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych z soli Epsom

Sól ta ma wiele zalet zdrowotnych, a także wiele zastosowań kosmetycznych. Składa się ze związku chemicznego zwanego siarczanem magnezu.Magnez, jeden ze składników ludzkich komórek jest...

Poznaj niesamowite zastosowania skórki od banana

Banany to prawdopodobnie jeden z najbardziej popularnych owoców obecnie na świecie, ale czy przypuszczaliście, że ich skórki mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm i...

Brązowe kontra białe jajka – czy istnieje różnica i które warto jeść?

Wiele osób ma uprzedzenia, jeśli chodzi o kolor jaj. Niektórzy uważają, że brązowe jaja są zdrowsze lub bardziej naturalne, podczas gdy inne czują, że białe...

Świerzb: objawy, leczenie, zdjęcia i jak się go skutecznie pozbyć

Świerzb jest bardzo powszechny i ​​każdy może się nim zarazić i to w każdym momencie swojego życia. Należy go szybko leczyć, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się...

Owiń nogi w folię aluminiową i odczekaj godzinę.

Folia jest jednym z produktów, który znajduje się przeważnie w domu i jest powszechnie stosowana w kuchni. Co ciekawe nie jest to jedyne zastosowanie w jaki sposób można...

Oto wszystkie zalety regularnego picia ciepłej wody

Jeśli codziennie wypijesz szklankę ciepłej wody, poprawi to krążenie krwi i pomoże w usuwaniu złogów tłuszczu i toksyn z organizmu. Czy wiesz, że prawie...