Ocet jabłkowy przyspieszy metabolizm, obniży ciśnienie krwi, a nawet poziom cukru we krwi

Nie bez powodu nadciśnienie nazywane jest cichym zabójcą, wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że ma nadciśnienie.

Oczywiście istnieją czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Należą do nich nadwaga i otyłość, zwłaszcza jeśli tłuszcz koncentruje się głównie w okolicy brzucha.

Na szczęście istnieje produkt, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a także obniżyć masę ciała.

Jak wyjaśnia ekspert ds. żywienia Adrienne Seitz, tym produktem jest ocet jabłkowy, którego właściwości lecznicze znane są od lat.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest używany od wielu lat na wiele problemów zdrowotnych. Należą do nich problemy żołądkowe, wysoki poziom cholesterolu i ból gardła.

Starożytny grecki lekarz Hipokrates używał octu jabłkowego do leczenia ran, a w X wieku był używany z siarką do mycia rąk podczas sekcji zwłok, aby zapobiec infekcji.

Obniżenie ciśnienia krwi

Obecnie apteki są pełne leków na receptę, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi.

Niestety zwykle wiążą się one z pewnymi skutkami ubocznymi. Dlatego warto zastanowić się nad obniżeniem i kontrolowaniem ciśnienia krwi naturalnymi metodami.

Idealny do tego jest jeden z najzdrowszych i jednocześnie najbardziej wszechstronnych produktów, który praktycznie każdy ma w swojej kuchni.

Badania pokazują, że ocet jabłkowy może odgrywać rolę w utrzymywaniu niskiego ciśnienia krwi.

Jeśli cierpisz na nadciśnienie, powinieneś stosować go razem z przepisanymi lekami( po konsultacji z lekarzem), a także nigdy nie odstawiaj ich bez zgody lekarza.

Dobrze jest też pomyśleć o zmianie stylu życia. Sam ocet jabłkowy nie jest cudownym lekarstwem, ale naprawdę może pomóc.

[quads id=6]

Ocet jabłkowy, a nadciśnienie

Wysokie ciśnienie krwi niesie ze sobą ryzyko bardzo poważnych konsekwencji: utraty wzroku, uszkodzenia nerek, zwiększonego ryzyka zawału serca, przeciążenia układu krążenia, a nawet śmierci.

W jaki sposób ocet jabłkowy może faktycznie pomóc w nadciśnieniu?

Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi poprzez zmniejszenie aktywności reniny, enzymu regulującego pragnienie, ciśnienie krwi i wydalanie moczu z organizmu.

Jak używać octu jabłkowego, aby schudnąć i pokonać nadciśnienie?

Wystarczy łyżka octu jabłkowego, łyżka miodu i szklanka wody. Wszystko dobrze wymieszaj.

Pij tę mieszankę dwa razy dziennie. Miód nie znalazł się tu przypadkowo, tak jak ocet jabłkowy zawiera dużą ilość potasu, który z kolei pomaga regulować poziom sodu w organizmie, a tym samym zwalcza nadciśnienie.

Wiadomo również, że ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm, co może skutkować szybszą utratą wagi.

Po utracie wagi ciśnienie krwi również powinno się unormować. Nie zapominajmy jednak, że najważniejsza będzie aktywność fizyczna i odpowiednia dieta, która jest kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej.

W czym jeszcze może Ci pomóc ocet jabłkowy?


Ocet jabłkowy jest dość wszechstronnym pomocnikiem. Możesz go użyć w kilku przypadkach:

  • Obniżenie poziomu cukru we krwi: Mówi się, że ocet jabłkowy pomaga osobom z cukrzycą regulować poziom cukru we krwi. Niektóre badania wykazały, że spożywanie octu po posiłku bogatym w węglowodany może poprawić wrażliwość na insulinę nawet o 34% i znacznie obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Ukoić ból gardła: płukanie gardła octem jabłkowym jest popularnym domowym lekarstwem na ból gardła. Uważa się, że jego właściwości antybakteryjne mogą pomóc w zniszczeniu bakterii powodujących ból gardła. Jednak żadne badania potwierdzające to twierdzenie nie zostały jeszcze opublikowane.