Życie w świecie pełnym chemikaliów naraża nasze ciała na gromadzenie się toksyn, które z kolei powodują wiele różnych chorób. Możesz jednak wrócić na właściwe tory dzięki naturalnej i zdrowej detoksykacji.
Przygotuj się na pożegnanie z tymi wszystkimi herbatami i kremami detoksykacyjnymi i oczyszczaj swoje ciało w domu za pomocą następujących produktów.
Te produkty pomagają w naturalny sposób detoksykować ciało w domu, a tym samym zapobiegać zmęczeniu, zaparciom i wzdęciom.
1. Rosół z kości
Bulion kostny jest bogaty w silne minerały, witaminy, elektrolity i właściwości przeciwzapalne. Ponadto dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów.
Wraz z pysznym smakiem bulion kostny jest bardzo łatwy do strawienia, dzięki czemu poprawia pracę układu trawiennego. Przeciwutleniacze w bulionie kostnym promują detoksykację i zmniejszają poziom zmęczenia.
Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, aby zrobić bulion kostny , pamiętaj, aby wziąć białko bulionowe. Białko to zawiera wszystkie ważne składniki odżywcze jako bulion kostny tylko w postaci proszku.
2. Buraki
Buraki to potężne warzywa, które mogą oczyszczać krew z toksyn, detoksykować wątrobę oraz przywracać energię organizmu. Ze względu na bogactwo minerałów buraki mogą wzmocnić układ odpornościowy i odtruć organizm, szczególnie zimą.
Również buraki dostarczą potrzebną ilość błonnika, potasu, kwasu foliowego i manganu. Te bardzo ważne składniki odżywcze poprawią przepływ krwi, zapobiegną zmęczeniu i ochronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniem.
Betalainy to inne ważne związki, które neutralizują metale ciężkie i toksyny w organizmie.
3. Nasiona Chia
Nasiona Chia są obciążone błonnikiem, jedna łyżka stołowa zawiera około 5-6 gramów błonnika. Tak więc kilka łyżek nasion chia zaspokoi zalecaną dzienną dawkę błonnika. Dzięki tej ilości błonnika będziesz promować regularność jelit.
Nasiona Chia spowalniają również trawienie cukru, dłużej utrzymują sytość i regulują poziom cholesterolu.
Chociaż nie mają dobrego smaku, mogą zapewnić dodatkowe wzmocnienie po dodaniu do niektórych koktajli.
4. Jagody
Jagody są wypełnione dużą ilością przeciwutleniaczy. Możesz dodać je do koktajli, płatków owsianych lub po prostu zjeść je jako przekąskę. Ich silne właściwości przeciwzapalne wzmocnią układ odpornościowy.
Jagody Goji mogą stymulować odchudzanie, wspomagać układ trawienny i wspierać długowieczność dzięki zawartości przeciwutleniaczy.
Jagody Acai mogą zabijać szkodliwe organizmy w organizmie, promować zdrowie skóry i wzmacniać układ odpornościowy. Zarówno jagody goji, jak i acai są silnymi środkami odtruwającymi, które mogą stanowić doskonały dodatek do diety.
5. Koper włoski
Koper włoski ma zdolność łagodzenia podrażnionego układu trawiennego. Oprócz słodkiego smaku jest bogaty w witaminę C i błonnik, ważne składniki odżywcze, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.
Ponadto, jego silne właściwości przeciwbakteryjne mogą zwalczać infekcje i niektóre choroby. Można go spożywać w surowej postaci, jako herbatę lub gotować. Można go również spożywać jako olejek eteryczny z kopru włoskiego, który zawiera nawet więcej składników niż surowy koper włoski.
Olejek eteryczny z kopru włoskiego jest bogaty w silne przeciwutleniacze i środki przeciwzapalne, takie jak limonen i kwercetyna.