HomeZdrowieOdkryj 3 środki żelatynowe...

Odkryj 3 środki żelatynowe łagodzące bóle stawów

Ból stawów może wystąpić w wyniku urazu, napięcia lub rozwoju niektórych chorób przewlekłych. Objawy mogą wpływać na jakość życia, ograniczając ruchy i prowadząc do niepełnosprawności.

Osoby w podeszłym wieku są grupą najbardziej dotkniętą bólem stawów, które cierpią z powodu rozpadu chrząstki, ścięgien i więzadeł.

Jest również powszechne wśród osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie kości i stawów oraz inne stany zapalne, które wpływają na stawy i układ kostny.

Leczenie w celu kontrolowania bólu stawów zazwyczaj obejmuje różne leki przeciwbólowe i fizykoterapię.

Są jednak naturalne suplementy, których właściwości pomagają zmniejszyć stan zapalny i łagodzić objawy. Naturalne środki żelatynowe to jedne z tych produktów znane ze swojej wysokiej wartości odżywczej.

Dzisiaj chcemy podzielić się z wami głównymi zaletami żelatyny na ból stawów i trzema środkami żelatynowymi, które można wypróbować samodzielnie w domu.

Jakie są zalety naturalnych środków żelatynowych na ból stawów?

Żelatyna to składnik, który powstaje w wyniku przetwarzania kości. Uważany jest za jedno z najpotężniejszych, naturalnych źródeł kolagenu, ponieważ pomaga odbudować uszkodzoną tkankę.

Sprawdź to ➡ ➡  Masz słabe krążenie? Poznaj najlepsze domowe środki zaradcze!

Ponieważ pochodzi z kolagenu zwierzęcego, ma bardzo wysoką zawartość białka (około 90%).

Żelatyna zawiera również wodę, minerały, witaminy i inne ważne składniki odżywcze, które promują zdrowe kości, stawów, włosów i paznokci.

1. Środki żelatynowe: kompresy

Kompresy żelatynowe są użytecznym sposobem zmniejszenia stanu zapalnego i kontrolowania bólu, który wpływa na stawy.

Mają relaksujący efekt, który zmniejsza uczucie zmęczenia po nadmiernej aktywności fizycznej lub robieniu czegoś, co obciąża twoje ciało.

Składniki

  • 1 łyżka żelatyny (10 g)
  • 1 litr wody
  • 1 szeroki bandaż
  • 1 arkusz folii spożywczej

Co powinieneś zrobić?

  • Namocz bandaż w gorącej wodzie i złóż go kilka razy.
  • Nałóż żelatynę na bandaż i zastosuj w dowolnym bolesnym miejscu.
  • Owiń folią i pozostaw kompres na godzinę.
  • Powtarzaj to codziennie, aż ból ustąpi.

2. Żelatyna z zimną wodą

To lekarstwo dostarczy Twojemu organizmowi dużo proliny i hydroksyproliny, dwóch niezbędnych aminokwasów, które naprawiają uszkodzenia tkanki łącznej i łagodzą ból stawów, mięśni i kości.

Składniki

  • 1/2 łyżki żelatyny (5 g)
  • 1/2 szklanki zimnej wody (100 ml)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (100 ml)

Co powinieneś zrobić?

  • Dodaj żelatynę do zimnej wody i pozostaw na noc.
  • Rano wlej ciepłą wodę i podgrzej.
  • Kiedy zobaczysz, że żelatyna jest już gotowa, usuń ją z ognia i odczekaj kilka minut, zanim ją zjesz.
  • Zjedz to na pusty żołądek co najmniej pół godziny przed śniadaniem.
  • Jeśli chcesz nadać mu bardziej przyjemny smak, możesz dodać odrobinę soku pomarańczowego lub innego soku owocowego.
Sprawdź to ➡ ➡  Filiżanka te herbaty dziennie może zdziałać cuda: pomaga przy odchudzaniu i problemach kobiecych

3. Naturalne mleko żelatynowe

Mleko żelatynowe jest świetnym rozwiązaniem na śniadanie, ponieważ pomaga „naładować” zasoby energetyczne twojego organizmu.

18 niezbędnych aminokwasów i wysoki poziom kolagenu pomagają wzmocnić stawy i kości.

Składniki

  • 2 łyżki żelatyny (20 g)
  • 3/4 szklanki zimnego mleka (150 ml)

Co powinieneś zrobić?

  • Dodaj żelatynę do zimnego mleka i odstawić na co najmniej godzinę.
  • Ogrzać mieszaninę w podwójnym kotle i zdjąć z ognia tuż przed rozpoczęciem wrzenia.
  • Możesz dodać trochę miodu, aby słodzić.
  • Spożyj mleko żelatynowe po ostygnięciu
  • W przypadku bólu stawów, dobrym pomysłem jest skorzystanie z tego środka trzy tygodnie z rzędu.

Wszystkie środki żelatynowe mają na celu zmniejszenie bólu związanego z problemami ze stawami. Jeśli twój ból utrzymuje się lub wzrasta po dwóch tygodniach leczenia, skontaktuj się z lekarzem, aby uzyskać prawidłową diagnozę.

Chociaż żelatyna jest bezpieczna i rzadko powoduje działania niepożądane, eksperci zalecają jej unikanie w przypadku problemów z wątrobą lub w przypadku przewlekłych trudności trawiennych.


ZOBACZ TAKŻE