Kiedy choroba zaatakowała, nasze babcie najlepiej wiedziały, jakie domowe leczenie zastosować, aby nieprzyjemne objawy jak najszybciej ustąpiły.
er_page_title">Jednak niewiele naturalnych zabiegów ma taki sam efekt, jak ten odwieczny przepis, który składa się tylko z 2 składników i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do pozbycia się choroby wystarczy oregano i cynamon.
Korzyści z oregano i napoju cynamonowego
Podczas przeziębienia sprzyja wydzielaniu śluzu, łagodzi stany zapalne i ból gardła. Ponadto pomaga szybko wyleczyć kaszel. Herbata działa uspokajająco i zwalcza ból lub różne dolegliwości żołądkowe.
Jest również szczególnie cenny dla kobiet, stosowany jest w okresie klimakterium, łagodzi objawy klimakterium i poprawia ogólny stan narządów kobiecych.
Wspiera również odporność. Zarówno oregano, jak i cynamon są silnymi przeciwutleniaczami, zmniejszającymi stres oksydacyjny w organizmie, co poprawia wydolność układu odpornościowego.
Napój jest naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca.
Ponadto te kwasy tłuszczowe pomagają zrównoważyć poziom cholesterolu i zmniejszyć stan zapalny w układzie sercowo-naczyniowym.
Zapobiega to miażdżycy, zawałowi serca czy udarowi mózgu . Odtruwa organizm, jest bogaty w składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo, błonnik i witaminę K, co czyni go idealnym środkiem odtruwającym organizm.

Poprawia również funkcję przemiany materii. Z pomocą witamin z grupy B organizm jest odmłodzony i pełen energii. Zwiększa krążenie krwi dzięki obecności żelaza i zwiększonemu poziomowi hemoglobiny, dzięki czemu organizm ma więcej energii. Ale to wciąż nie wszystko.
- ma właściwości przeciwzapalne
- promuje wrażliwość na insulinę
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
- skuteczny w chorobach neurodegeneracyjnych
- chroni przed rozwojem raka
- działa zapobiegawczo przeciwko infekcjom grzybiczym i bakteryjnym
- chroni przed wirusami
Jak przygotować herbatę leczniczą?
Zagotuj 1 laskę cynamonu i 1 łyżeczkę suszonego oregano w 2 szklankach wrzącej wody. Pozwól mu gotować przez kolejne 10 minut.
Zdjąć z ognia, przykryć i ostudzić. Gdy napój będzie letni, odcedź i wypij. Można dodać łyżeczkę miodu.