Powszechnie wiadomo, że spędzanie większej ilości czasu na świeżym powietrzu jest dobre zarówno dla naszego zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. A ogrodnictwo jest na to jednym ze sposobów. Teraz badanie wykazało, że hobby może przynieść daleko idące korzyści.
Badania przeprowadzone przez University of Colorado Boulder i sfinansowane przez American Cancer Society wykazały, że ludzie, którzy zajmowali się ogrodnictwem, jedli więcej błonnika i byli bardziej aktywni fizycznie.
Udowodniono, że oba te sposoby zmniejszają ryzyko raka i innych chorób.
W komunikacie uniwersyteckim starszy autor, profesor Jill Litt, powiedziała: „Te odkrycia dostarczają konkretnych dowodów na to, że ogrodnictwo społeczne może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu rakowi, chorobom przewlekłym i zaburzeniom zdrowia psychicznego”.
Wcześniejsze badania wykazały, że ludzie, którzy zajmują się ogrodnictwem, zwykle jedzą więcej owoców i warzyw i mają zdrowszą wagę.
Jednak nie było jasne, czy zdrowsi ludzie po prostu uprawiają ogród, czy też ogrodnictwo wpływa na zdrowie.
W ramach tego badania , które zostało opublikowane w czasopiśmie Lancet Planetary Health, zespół zrekrutował zespół 291 dorosłych osób, które nie zajmowały się ogrodnictwem, w średnim wieku 41 lat.
Uczestnicy pochodzili z okolic Denver, przy czym ponad jedna trzecia Latynosów i ponad połowa pochodziła z domów o niskich dochodach.
Spośród uczestników połowa została przydzielona do grupy zajmującej się ogrodnictwem społecznościowym, a druga połowa do grupy kontrolnej, którą poproszono o odczekanie roku, aby rozpocząć ogrodnictwo.
Osoby z grupy ogrodniczej otrzymały bezpłatną działkę ogrodniczą, trochę nasion i sadzonek oraz wstępny kurs ogrodniczy, aby rozpocząć pracę na wiosnę.
Aby zebrać dane, obie grupy wypełniały okresowe ankiety dotyczące ich diety i zdrowia psychicznego, a także noszenia monitorów aktywności i bycia mierzonym.
Co wykazało badanie?
Jesienią osoby z grupy ogrodniczej spożywały średnio 1,4 grama więcej błonnika dziennie niż grupa kontrolna – odnotowując wzrost o około siedem procent.
Autorzy zauważyli, że błonnik poprawia reakcje zapalne i immunologiczne, w tym sposób, w jaki metabolizujemy żywność, jak zdrowy jest nasz mikrobiom jelitowy, jak podatni jesteśmy na cukrzycę i niektóre nowotwory.
Uważa się, że przeciętny dorosły w USA spożywa mniej niż 16 gramów błonnika dziennie – poniżej zaleceń lekarzy wynoszących od 24 do 38 gramów.
Współautor i dyrektor programu zapobiegania i kontroli raka Uniwersytetu Południowej Karoliny, James Hebert, skomentował: „Wzrost o jeden gram błonnika może mieć duży, pozytywny wpływ na zdrowie”.
Osoby z grupy zajmującej się ogrodnictwem również zwiększały poziom aktywności fizycznej o około 42 minuty tygodniowo.
Wytyczne NHS zalecają co najmniej 150 minut ćwiczeń tygodniowo.
Odwiedzając ogród tylko dwa lub trzy razy w tygodniu, uczestnicy spełniali 28 procent tego wymogu.
Uczestnicy badania zgłaszali również zmniejszenie poziomu stresu i niepokoju.
A ci, którzy przyszli do badania najbardziej zestresowani i zaniepokojeni, odnotowali największy spadek problemów ze zdrowiem psychicznym.
Linda Appel Lipsius, dyrektor wykonawczy jednego z partnerów badania – Denver Urban Gardens, dodała: „Dla tak wielu osób jest to przełomowe, a nawet ratujące życie”.